IT KONFERENCIJA BANJALUKA 2018

Dana 13.12.2018. godine Konzorcijum Evropske mreže preduzetništva Republike Srpske organizovao je u hotelu Bosna u Banjoj Luci IT CONFERENCE BANJA LUKA 2018.

Organizator skupa je Inovacioni centar Banja Luka u saradnji sa Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća, Privrednom komorom RS, Univerzitetima u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu, te Ministarstvom nauke i tehnologije RS. Pored predstavnika navedenih organizacija,  Konferenciji su prisustvovali i predstavnici velikog broja privatnih firmi.

Direktor Agencije za informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević je najavio da će se Konzorcijum u narednom periodu fokusirati i na neke nove vidove podrške, među kojima je digitalizacija poslovnih procesa.

Kroz sistem digitalne transformacije mi mijenjamo sve sfere društva, s obzirom da se prilagođavamo modernim tehnologijama i trendovima, između ostalog u privrednom, ali i ostalim segmentima društva – rekao je Rajčević i naglasio da Srpska mora „uhvatiti korak“ sa razvijenim svijetom i da su sva dešavanja u vezi sa reorganizacijom uprave u Republici Srpskoj usmjerena ka tom cilju.

Direktor Privredne komore Srpske Dragica Ristić navela je da u Srpskoj trenutno postoji 450 registrovanih kompanija iz sektora informaciono-komunikacionih tehnologija, dodajući da je rast ovog sektora preduslov za razvoj drugih sektora, jer bez digitalizacije nema ukupnog privrednog razvoja.

 

U okviru Konferencije održana su i dva panela. Na prvom, odnosno uvodnom panelu, Srđan Rajčević, direktor Agencije za informaciono društvo RS, direktor Privredne komore RS, Dragica Ristić i pomoćnik ministra nauke i tehnologije RS, Siniša Marčić, razgovarali su o digitalnoj agendi. Panelom je moderirao direktor Inovacionog centra Banja Luka, Drago Gverić.

Na drugom panelu, „o uspješnim pričama“,  kojim je moderirao profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Jovo Ateljević, svoja iskustva podijelili su Milan Rodić iz kompanije Media Lab, Maja Jovičić iz kompanije Way Seven Technologies i Dragan Ninić iz Lanaco Company.

U drugom dijelu konferencije su održane takozvane „business to business„  sesije, odnosno direktni sastanci između učesnika s ciljem upoznavanja i uspostavljanja saradnje.