У Бањалуци се одржава „Балкан Солар Суммит“, дводневна конференција која је окупила најеминентније стручњаке у овој области.

Директор Гарантног фонда Републике Српске Невен Бућан присуствује конференцији. Инвеститори који у Републици Српској планирају градити и улагати у област соларне енергије данас и сутра имају прилику да добију одговоре на своја питања и недоумице.

Око 450 учесника међу којима је је 60 предавача, панелиста и модератора дискутоваће о улози и значају соларне енергије, њеном откупу, финансирању пројеката те моделима и изазовима који се појављују.

Организатори поручују како им је визија од самог почетка да се створи платформа са врхунским говорницима и водећим бизнис лидерима из овог сектора.

„Овде ће те видјети само најбоље од најбољих“. поручила је на отварању директор и извршни продуцент Милена Мијатовић.

Поједине компаније које су се профилисале као лидери у овој области као што је бањалучки „Етмаx“ причаће о својим искуствима и великим пројектима, а велики произвођачи опреме представиће најмодернију технологију доступну на тржишту.

Надлежни који су се данас појавили како би пружили подршку скупу, изнијели су алармирајуће податке.

Наиме, удио соларне енергије у укупном енергетском билансу Републике Српске износи скромних 1,5 одсто.

Учесници самита подсјећају да се БиХ потписивањем Софијске декларације обавезала да до 2050 године користи 100 одсто обновљиве изворе енергије.

Тренутно БИХ 60 одсто струје производи у термоелектранама на угаљ, а 40 из обновљивих извора. До 2035. године, тај однос би требао да се окрене.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, обећава да ће се ситуација ускоро промијенити, у позитивном смислу.

„Влада је додијелила концесије од око 1.158 мегавата у соларној енергији и већ смо на добром путу да неке мега пројекте, као што је то пројекат у Невесињу од преко 500 мегавата, за мјесец дана дође у фазу издавања грађевинске дозволе што омогућава предуслов да се крене у његову изградњу“, истакао је Вишковић.

Он обећава да ће врло брзо два значајнија капацитета укупне снаге од 80 мегавата бити на мрежи са чиме ће се удио соларне енергије у укупном билансу попети на 3,3 одсто.

„Наша жеља је да после овог самита посветимо значајно већу пажњу производњи енергије из обновљивих извора са акцентом на очување животне средине. Енергија нам треба али не ако ћемо загадити животну средину“, поручио је Вишковић.

Министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац поручио је да је Република Српска у легистлативном смислу испунила све своје обавезе када је енергетика у питању што је констатовано и од стране енергетске заједнице.

Извор: https://www.capital.ba/balkan-solar-summit-odgovara-na-sva-pitanja-i-nedoumice/