„Друга конференција женског предузетништва у Републици Српској-Жене у пословном свијету“ одржана је 28.09.2018.године у просторијама Привредне коморе РС и окупила је више од 120 учесника широм региона. Конференцији су присуствовали и представници Гарантног фонда РС.

Конференцију су организовали Министарство индустрије, енергетике и рударства, Привредна комора Српске, Подручна привредна комора Бањалука и Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа.

Прије почетка, директор Привредне коморе Републике Српске, Драгица Ристић, рекла је новинарима да је циљ конференције промовисање женског предузетништва, охрабривање будућих и постојећих жена предузетника за нове пројекте, те унапређење сарадње размјеном искустава.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић поздравио је све присутне и отворио конференцију.

Он је изјавио да је Српска посвећена идеји женског предузетништва, што је видљиво у Стратегији развоја женског предузетништва за период 2018-2021. година којом је одређен и циљ већег укључења жена у ову област.

– Стратегијом коју је усвојила Влада Српске жели се постићи и развој конкурентности и дјелатности у којима се жене ангажују, као и подстицање на мотивацију и јачање оних сектора у којима до сада жене нису биле у обиму у којем процјењујемо да би могле бити укључене – рекао је Ђокић новинарима.

Након уводних обраћања, одржано је предавање, односно мотивациони говор којим је модерирала Ане Синдик из ЕУ ПроЛоцал-а, ГИЗ, а о „лидерству и мотивацији“ говорила је Ивана Маловић из Подгорице, док је о теми „без проблема до рјешења“ причала Ивана Радић из Загреба.

У другом дијелу Конференције одржана је и панел дискусија гдје су предузетнице из региона представиле своја искуства са освртом на проблематику и оснаживање жена у предузетништву.

Послије пленарног дијела, у оквиру Европске мреже предузетништва, одржани су и билатерални сусрети предузетница из региона.