Дана 13.12.2018. године Конзорцијум Европске мреже предузетништва Републике Српске организовао је у хотелу Босна у Бањој Луци ИТ ЦОНФЕРЕНЦЕ БАЊА ЛУКА 2018.

Организатор скупа је Иновациони центар Бања Лука у сарадњи са Републичком агенцијом за развој малих и средњих предузећа, Привредном комором РС, Универзитетима у Бањој Луци и Источном Сарајеву, те Министарством науке и технологије РС. Поред представника наведених организација,  Конференцији су присуствовали и представници великог броја приватних фирми.

Директор Агенције за информационо друштво Српске Срђан Рајчевић је најавио да ће се Конзорцијум у наредном периоду фокусирати и на неке нове видове подршке, међу којима је дигитализација пословних процеса.

Кроз систем дигиталне трансформације ми мијењамо све сфере друштва, с обзиром да се прилагођавамо модерним технологијама и трендовима, између осталог у привредном, али и осталим сегментима друштва – рекао је Рајчевић и нагласио да Српска мора „ухватити корак“ са развијеним свијетом и да су сва дешавања у вези са реорганизацијом управе у Републици Српској усмјерена ка том циљу.

Директор Привредне коморе Српске Драгица Ристић навела је да у Српској тренутно постоји 450 регистрованих компанија из сектора информационо-комуникационих технологија, додајући да је раст овог сектора предуслов за развој других сектора, јер без дигитализације нема укупног привредног развоја.

У оквиру Конференције одржана су и два панела. На првом, односно уводном панелу, Срђан Рајчевић, директор Агенције за информационо друштво РС, директор Привредне коморе РС, Драгица Ристић и помоћник министра науке и технологије РС, Синиша Марчић, разговарали су о дигиталној агенди. Панелом је модерирао директор Иновационог центра Бања Лука, Драго Гверић.

На другом панелу, „о успјешним причама“,  којим је модерирао професор Економског факултета Универзитета у Бањој Луци, Јово Атељевић, своја искуства подијелили су Милан Родић из компаније Media Lab, Маја Јовичић из компаније Way Seven Technologies и Драган Нинић из Lanaco Company .

У другом дијелу конференције су одржане такозване „business to business„  сесије, односно директни састанци између учесника с циљем упознавања и успостављања сарадње.