Друга регионална конференција о породичном предузетништву Србије, БиХ и Црне Горе одржана 30.11.2017. године на Јахорини била је разлог окупљања више од 100 предузетника, финансијера, домаћих и страних компанија и представника влада и ресора чији је циљ охрабривање незапослених лица на самозапошљавање и умрежавање.
Конференцију су отворили министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић, министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић, државни секретар у Министарству одрживог развоја и туризма Црне Горе Дамир Давидовић и представник компаније “Виса” Дмитро Мамзелиев.
Теме панела биле су “Породичне фирме – стуб економског развоја држава региона”, “Финансирање породичних предузећа” и “Најперспективнији породични послови”, а предвиђено је и одржавање радионице о теми “Развој пословања у доба дигитализације уз савремене начине прихвата картица”.
Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић истакао је да је у Републици Српској створена стратегија развоја малих и средњих предузећа до 2022. године као и низ могућности кроз занатско предузетничку комору и подстицаје за запошљавање.
У току дискусије предузетници су поручили да није новац једини капитал који је потребан за породични бизнис, битнија је сама идеја а новац долази на крају.
Циљеви конференције о породичном предузетништву су да охрабри незапослена лица на самозапошљавање и умрежавање, да подстакне дијалог свих релевантних субјеката у друштву-о креирању повољног пословног амбијента за оснивање и развој породичних предузећа, увођење знања из области предузетништва у образовни систем, веће учешће предузетника у процесима економског одлучивања.
Један од циљева је и да помогне умрежавању предузетника из Србије, БиХ и Црне Горе.

Неки од закључака донесени у току конференције:

1. Омогућити повољан пословни амбијент -смањење фискалних и парафискалних намета, посебно за почетнике у првим година пословања, у свим нивоима, од локалног до државног;

2. Потребно је да држава успостави јасна правила и једнак третман свих учесника на тржишту, као и едукацију на свим нивоима;

3.Олакшати приступ повољним изворима финансирања, од стране пословних банака, инвестиционих банака, фондова, посебно када су у питању кредити и државне субвенције;

3. Неопходна су нова решења и програми едукација у образовном систему како би се превазисао један од највецих проблема – недостатак квалитетних кадрова;

4. Туризам и услуге требало би да буду извозна грана.

У најави је и формирање пословних инкубатора за породично предузетништво, а Трећа регионална конференција о породичном предузетништву осим Србије, БиХ и Црне Горе могла бу окупути и друге земље југоисточне и средње Европе.