Током претходне седмице, одржани су „Инфо дани ИРБ-а“ у Бањалуци, Добоју, Приједору и Мркоњић Граду. Повод за одржавање „Инфо дана“ је презентовање измјена у условима кредитирања из средстава ИРБ-а. Учесник ових скупова је био и Гарантни фонд РС, чији су представници презентовали рад и пословање Фонда. Скуповима су присуствовали представници Подручних привредних комора, банкарског сектора, те привредници из наведених градова, односно општина.

ИРБ је презентовао следеће измјене у условима кредитирања:

– смањење каматне стопе за предузећа за 0,7%

– смањење каматне стопе за младе предузетнике за 0,3%

– скраћење процедуре одобравања кредита већих од 500.000 КМ

Представници ИРБ-а су нагласили да се каматна стопа на кредите из њихових средстава тренутно креће у распону 3,5-4,7% и да су кредитне линије које су раније биле доступне само у источном дијелу, сада доступне у цијелој РС.

Што се тиче Гарантног фонда, презентоване су постојеће гарантно-кредитне линије, важеће стопе премије за ризик и начини доласка до гаранције. Представници Фонда су искористили прилику да подијеле промотивне материјале и позову присутне да се обрате Фонду у случају недостатка колатерала.

За вријеме дискусије, привредници су имали прилику да постављају питања, подијеле своја искуства која се тичу досадашње сарадње са ИРБ-ом и изнесу мишљење о презентованим измјенама.

Током наредног мјесеца, „Инфо дани“ ће бити одржани у Брчком, Бијељини, Источном Сарајеву, Фочи и Требињу, а тачни термини ће бити накнадно дефинисани.

[nggallery id=9]