Дана 27.11.2023. године, Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, господин Саво Минић , и вршилац дужности директора Гарантног фонда Републике Српске, господин Невен Бућан, одржали су састанак на којем су разматране могућности кредитирања пољопривредних произвођача уз гаранцију Гарантног фонда.

У свјетлу претходно одржаних консултација са представницима ИФАД-а и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде,  Гарантни фонд Републике Српске је осмислио и предложио нове иновативне видове сарадње, а све у складу са Законом о Гарантном фонду и директивама ИФАД 13.

Како је и наведено у ставу директиве број 47. ИФАД 13 ће истражити нове начине финансирања и мобилизације средстава у циљу увећавања и што већег мултиплицирања средстава, што може да оствари кроз гарантне фондове.

Из тог разлога, Гарантни фонд Републике Српске је предложио успостављање гарантне линије којом би се подржало кредитирање малих пољопривредних произвођача, а за коју би ИФАД дао Гарантном фонду контрa-гаранцију. Уз контра-гаранцију Гарантни фонд би могао да гаранцијом обезбјеђује и до 70% кредита, чиме би се ризик код банака значајно смањио, а спремност за кредитирање повећала. Оваква линија би могла одмах да се уведе, обзиром да Гарантни фонд посједује сво неопходно знање, искуство и техничке могућности.

Колики је мултипликатор код оваквог вида финансирања говори чињеница да би уз 1 милион KM ИФАД контра-гаранције, Гарантни фонд могао гарантовати и до 5 милиона KM кредита пољопривредним произвођачима.

Подршку приједлозима Гарантног фонда пружио је и Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде ,господин Саво Минић , и изразио спремност овог министарства за проширење сарадње са Гарантним фондом Републике Српске и ИФАД-ом, предлажући одржавање обимног састанка и консултација са помоћницима министра из разних ресора пољопривреде, те са представницима удружења пољопривредника, након чега би се креирале адекватне гарантно- кредитне линије за помоћ у превазилажењу актуелних проблема са којим се пољопривредни произвођачи суочавају.