Конференција под овогодишњим слоганом „Наша визија = Српска“, у организацији Инвестиционо-развојне банке Републике Српске и уз подршку предсједника Републике Српске Милорада Додика, окупила је од 30. октобра до 1. новембра 2023. године око 250 учесника.

Гарантни фонд Републике Српске који свакако има битну улогу у развоју и јачању Српске, био је дио треће инвестиционе конференције „ИНВЕСТ СРПСКА“, која је одржана у протекла три дана у Бањи Врућици код Теслића.

Испред Гарантног фонда Републике Српске конференцији су присуствовали в.д. директор Невен Бућан и директор сектора за наплату потраживања Саша Зубовић.

Конференција је окупила најважније доносиоце одлука, представнике јединица локалне самоуправе, пословне и финансијске заједнице Републике Српске и региона. Кроз четири панела представљени су начини повећања инвестиција и развоја извозних резултата Републике Српске.

Као један од закључака ове конференције јесте потреба организовања и успостављања послова осигурања извозних потраживања под окриљем ИРБРС, који би у својим различитим модалитетима примјене омогућили како промоцију домаћег извоза, исто тако и замјену увоза домаћом производњом. За овим постоји посебна потреба у подручју агроиндустријског сектора који биљежи одређене спољнотрговинске диспаритете.

Такође, назире се и потреба активнијег ангажмана кад је у питању припрема малих локалних заједница за активније укључивање у постојеће процесе припреме, препознавања потенцијала за улагање и саме инвестиционе промоције. Кључну улогу у тим процесима свакако може да преузме ИРБРС у сарадњи са локалним заједницама, које су оствариле запажене резултате кад је у питању рад на промоцији и привлачењу страних инвеститора, као и сарадња са органима и институцијама у Републици Српској.

Такође учесници конференције указали су на потребу додатне афирмације наше дијаспоре, као и представништава Републике Српске у свијету и ДКП мреже када је у питању рад на инвестиционој промоцији и олакшавање наступа домаћих предузећа на извозним тржиштима. Препозната је и потреба организовања догађаја попут недавно одржаног ИНВЕСТ ФОРУМА и у наредном периоду, а све с циљем конкретног повезивања домаћих привредника са потенцијалним партнерима из иностранства и стварања претпоствки за реализацију конкретних улагања у домаћи друштвено-економски амбијент.