Представници Гарантног фонда Републике Српске су учествовали на ОТС семинару на тему Иновације у кредитно-гарантним шемама: пут до успјеха, који је одржан 15. и 16. октобра 2015. године у Загребу. Семинар је организовала Европска асоцијација гарантних фондова (АЕЦМ) у сарадњи са Хрватском агенцијом за мало господарство, иновације и инвестиције (ХАМАГ-БИКРО).

Прије семинара је одржан и Међународни сусрет под називом Гарантни програми као покретач привреде, такође у организацији ХАМАГ-БИКРО. Циљ овог сусрета је окупљање стручњака из подручја финансијских услуга и гарантних програма ради представљања изазова, прилика и трендова у инструментима осигурања предузетничке инвестиције. Присутнима су се обратили  Гордан Марас, Министар предузетништва и обрта у Републици Хрватској, Бернхард Сагмеистер, Предсједник управе АЕЦМ-а, Дарко Лиовић, Предсједник управе ХАМАГ-БИКРО, те представници ЕИФ-а и Европске Комисије.

На семинару АЕЦМ-а, 51 учесник из 26 земаља је имао прилику чути велики број излагања о иновативним производима и процедурама у гарантним шемама, као и искуствима стеченим током њихове примјене. Поред тога, представнице Гарантног фонда су се ближе упознале са начином пословања гарантних фондова у другим земљама чланицама АЕЦМ-а, те стекле корисна искуства која ће послужити за унапређење пословања Гарантног фонда РС у будућности.