Гарантни фонд Републике Српске одобрио је до сада гаранције у износу од 21,15 милиона марака за ублажавање посљедица пандемије вируса корона, што је три пута више у односу на почетак ове године, а у предузећима кажу да је то била једина шанса за кредит.

Циљ овог фонда је олакшавање приступа финансијским средствима за микро, мала и средња предузећа, издавањем гаранције за обезбјеђење потраживања по кредиту одобреном од финансијске организације.

Према подацима наведеним на интернет страници Гарантног фонда до сада је одобрено 249 гаранција за укупно 30,22 милиона марака кредита привредних субјеката. Износ гаранције је 70 одсто укупног износа кредита.

Међу привредницима који су захваљујући гаранцијама успјели да се задуже у банкама је и занатска радња “Ентеријери Перић” из Пала којој је захваљујући подршци Гарантног фонда у мају ове године одобрен кредит од 200.000 марака.

– Највећу штету трпјели смо прошле године када је све било затворено због короне, а и грађани су се плашили да улажу и било шта раде у својим домовима. Велику штету имали смо због немогућности извоза. Гурали смо некако властитим средствима, али без гаранције тешко да бисмо успјели подићи кредит – рекао је за “Глас Српске” власник тог предузећа које се бави производњом намјештаја за домаће и инострано тржиште Младен Перић.

Гаранција је добро дошла и предузећу “Еуро-Лајн” из Невесиња, које се у банци задужило за 150.000 марака.

– Тек сада се посао враћа и ситуација поправља. Подршка значи много, јер мало ко је имао добре билансе у прошлој години и услове да конкурише за кредите у банци који би нам помогли да испливамо из кризе. Тешко да бисмо подигли кредит да није било гаранције – рекла је власница предузећа Владана Ристић.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић рекао је да је успостављање Гарантног програма који је помогао привредним друштвима, која су због пандемије ушла у проблеме неликвидности и враћања старих кредита, приликом новог задуживања био један од потеза Владе који је дао ефекте у вријеме короне.

– Према подацима тог фонда, кроз овај програм закључно са јуном пласирано је 30 милиона марака кредита предузетницима, микро, малим и средњим привредним друштвима у 36 општина. Олакшан је приступ финансијским средствима и омогућена бржа процедура одобравања кредита и повољнији услови у односу на стандардне услове кредитирања од стране банака – рекао је Благојевић.

Подсјетио је да су приједлози Коморе приликом усвајања Одлуке о измјенама правног оквира Гарантног програма прихваћени, чиме је више привредних субјеката добило шансу да користи овај програм.

Услови

На интернет страници Гарантног фонда РС наведено је да овај вид гаранције могу добити привредни субјекти са сједиштем у Српској који нису били у финансијским потешкоћама на дан 31. децембар 2019. године, али тренутно имају потешкоће у пословању које су настале као посљедица пандемије “ковида 19”. Микропредузећа, предузетници и пољопривредна газдинства могу добити гаранције за износе до 50.000 КМ, мала предузећа за највише 200.000 КМ, а средња предузећа за максимално 400.000 КМ. Рок отплате кредита је најдуже седам година, укључујући грејс период који може бити од три до 12 мјесеци.

Извор: https://www.glassrpske.com/cir/drustvo/biznis/garancija-jedina-sansa-za-kredit/372470