Бањалука – Гарантни фонд РС одобрио је у овој години за гаранције кредита 8,6 милиона КМ, а мишљења привредника о његовом раду су подијељена, па једни сматрају да је оправдао постојање, док други истичу да морају бити снижене високе камате.

Директор Гарантног фонда РС Радивоја Крчмар рекао је да је у овој години за гаранције предвиђено 13,5 милиона КМ.

– До сада смо гаранцијама подржали око 75 милиона КМ тешке кредитне пласмане Инвестиционо-развојне банке РС и пословних банака – рекао је Крчмар и подсјетио да Гарантни фонд може подржати до 50 одсто укупног износа кредита.

Директор Сектора гранских удружења у Привредној комори РС Перо Ћорић је рекао да је Гарантни фонд оправдао постојање и да је помогао привредницима који немају довољне гаранције за покривање кредита.

– С обзиром на то да су банке ригорозне и да траже да вриједност гаранције буде макар дупло већа од вриједности кредита, гаранције Гарантног фонда предузећима која су тек на почетку и немају имовине и те како добро дођу – нагласио је Ћорић.

Власник Дрвне индустрије „Шипово“ Милан Ковач је, међутим, рекао да је Гарантни фонд добио новац од Владе РС да гарантује за кредите предузећа која немају довољно колатерала, али да је то за привредника веома скупа прича.

– Ако узмемо у обзир да се каматне стопе код банака крећу од 7,6 одсто па навише плус три одсто које узима Гарантни фонд, на крају добијемо камату већу од десет одсто, што је изузетно скупо за ове услове привређивања – казао је Ковач.

Он апелује на Владу да, као оснивач Гарантног фонда, хитно донесе одлуку о снижавању камате.

– Камата мора бити прилагођена привреди и не смије бити већа од један одсто – казао је Ковач и додао да је Гарантни фонд веома спор и када је у питању рјешавање захтјева и доношење одлука о гаранцијама.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Предраг Згоњанин је казао да привредници не могу очекивати да им неко гаранцију да џаба и да им је Гарантни фонд од велике помоћи.

– Има одређена група људи која покушава да негира сваки добар потез државе, а такође има и група људи која сваки лош потез државе диже у небеса – нагласио је Згоњанин.

Сличног мишљења је и директор и власник лакташког предузећа „Еко-бел“ Владимир Шушњар, који је рекао да је задовољан сарадњом са Гарантним фондом.

Гаранције

Гарантни фонд РС има четири гарантно-кредитне линије – за почетни бизнис, регистрована пољопривредна газдинства, пољопривреду и привредна друштва и предузетнике.

– Гарантно-кредитне линије износе од 3.000 до 1,5 милиона КМ – казао је Крчмар.

http://www.glassrpske.com/drustvo/biznis/Garancije-pozeljne-ali-sporna-kamata/167877.html