Представници Гарантног фонда Републике Српске потписали су данас у Бањалуци уговоре о гарантовању са четири комерцијалне банке које учествују у Гарантном програму Српске за ублажавање посљедица пандемије вируса корона.

Ријеч је о уговорима са Новом банком, МФ банком, Уникредит банком и Комерцијалном банком, све из Бањалуке, а потписаним уговорима гарантује се пласирање укупно 104 милиона КМ кредита.

Директор Гарантног фонда Радивоје Крчмар рекао је новинарима да се у складу са овим уговорима издају гаранције Српске банкама које су понудиле да пласирају кредите у циљу облажавања посљедица кризе у вези са вирусом.

– У наредних седам дана обавићемо потписивање сличних уговора са осталим банкама које су задовољиле критеријуме нашег фонда. У суштини, до краја године ћемо издати гаранције комерцијалним банкама да би се пласирало више стотина милиона КМ кредита микро, малим и средњим предузећима у Српској која су претрпјела штету због утицаја вируса, а све да бисмо дјелимично ублажили њихове проблеме и обезбиједили наставак њиховог пословања – рекао је Крчмар.

Он је изразио наду да ће кризом погођени привредници на овај начин ријешити дио својих проблема, те да се оквири камата за ову врсту кредита, најгрубље речено, крећу од четири до 5,5 одсто.

– Наравно, кредит се може уговорити са клијентом и по камати од два одсто, а одлука о томе је на банкама – рекао је Крчмар.

Он је додао да се привредници, након издатих гаранција, за кредитна средства могу обратити комерцијалним банкама с којима ће потписивати уговоре.

Крчмар је рекао да су лимити кредита за микропредузећа до 30.000 КМ, за мала предузећа до 100.000, а средња до 250.000 КМ.

– Наравно, све је подложно измјенама, па и повећању износа – рекао је Крчмар и додао да се 11 банака и двије микрокредитне организације пријавило да прате Гарантни програм Српске, те да ће овакви уговори и даље бити потписивани.

Помоћник министра финансија Српске Сњежана Рудић је изразила задовољство због потписивања уговора и позвала привреднике и пољопривреднике да се обрате својим банкама и микрокредитним организацијама у вези са овом новом кредитном линијом, подржаном гаранцијама Српске.

– Банке ће у складу са својом пословном политиком и процедурама вршити процјене клијената, афирмисати ову кредитну линију и надам се да и у оваквим условима можемо наћи заједнички интерес у корист привредника, али и банака, ресорног министарства и Владе Српске, све ради стабилности и опоравка привреде од економских посљедица епидемије – рекла је Рудићева.

Она је нагласила да је овдје ријеч о својеврсној портфолио гаранцији у оквиру које Српска гарантује износ од 50 милиона КМ, на бази чега се даље могу пласирати кредити у укупно износу од 238 милиона КМ.

– То значи да се појединачном нивоу, у складу са одлуком о Гарантном програму, гарантује до 70 одсто главнице кредита, а на нивоу портфеља сваке банке гарантује се до 30 одсто износа укупно пласираних кредита – рекла је Рудићева и додала да су за кредите за ликвидност и мање инвестиционе трошкове квалификовани сви привредници, осим коцкарница и сличних дјелатности.

Представници комерцијалних банака оцијенили су да ће Гарантни програм Српске помоћи и њима и привредницима када је ријеч о ублажавању посљедица пандемије вируса корона.

Бојан Лубурић из Управе МФ банке Бањалука рекао је новинарима да је ријеч о квалитетној и за привреду значајној иницијативи Фонда, Министарства финансија и Владе Српске.

Он је рекао на том плану да су микро, мала и средња предузећа, која запошљавају највише радника, најпогођенија актуелном кризом.

– Вјерујем да ће овај програм омогућити што већу подршку ликвидности фирми да би пребродиле ударе на своје пословање у наредном периоду, а све с циљем да се врате нормалном пословању – рекао је Лубурић и изразио наду да ће ефекти овог програма бити видљиви већ крајем ове године.

Када је ријеч о условима кредитирања, Лубурић је рекао новинарима да Програм подразумијева да Српска гарантује до 70 одсто главнице кредита, што је значајно и за банке и клијенте.

– Олакшан је приступ значајним средствима за те фирме, а све банке које учествују у Програму су знатно спустиле каматне стопе за кредитирање – рекао је Лубурић.

Драгана Вучић Стефановић из Управе Комерцијалне банке Бањалука је рекла да је потписивање уговора са Гарантним фондом наставак активности ове банке на плану финансијске подршке привредним субјектима, погођеним епидемијом.

Она је рекла у вези с тим да минимални услов за добијање кредита јесте позитивно пословање на крају претходне године и да у тренутку настанка пандемије /половином марта/ нису имали доспјеле неизмирене обавезе у складу са прописима Агенције за банкарство Српске.

– Намјена средстава може бити финансирање ликвидности, текућих обртних средстава и инвестиционих трошкова – рекла је Стефановићева и додала да је период враћања средстава до четири године, укључујући период одгођеног плаћања.

Гарантни програм усвојила је Влада Српске почетком јула, а намијењен је за подршку микро, малим и средњим предузећима у сузбијању штетних посљедица изазваних пандемијом вируса корона.

Извор: СРНА