Јахорина економски форум  представља једну од најугледнијих регионалних манифестација на којој се, кроз дискусију представника државних институција, компанија и стручњака, долази до релевантних закључака како побољшати јавне политике, економију и квалитет живота грађана Босне и Херцеговине, као и региона.

Манифестација је  трајала од 26. до 28. априла 2023. године на Јахорини, а већ традиционално на овом догађају окупили су се шефови држава, угледни научници, министри, привредници, медији и културни радници. Конференцију организује Удружење Економски форум.

Јахорина економском форуму присуствовали су и директор Гарантног фонда Републике Српске Радивоја Крчмар као и  директор сектора за пласмане Гарантног фонда Републике Српске Војислав Благојевић.

Ове године, водећа тема Форума су Регионалне интеграције и Босна и Херцеговина, а у оквиру Форума, одржан је и панел „Један регион – једно тржиште“. Уводну ријеч су имали предсједавајућа Вијећа министара БиХ Борјана Кришто и предсједник РС-а Милорад Додик.

Милорад Додик је рекао да се на примјеру земаља које су већ у иницијативи Отворени Балкан може видјети корист, подсјетивши да је ту идеју подржао још док је био члан Предсједништва БиХ. Он је навео да је Балкан већ дуго „затворен“ и да га зато треба отворити.

Теме овогодишњег форума су економски процеси и регионално повезивање, а поред тога биле су актуелене и теме  модерне пољопривреде предузетништва, зелене агенде, образовни систем, нове миграције и њене посљедице на тржишту радне снаге, кретање инфлације, спорт, као и нове технологије и растућа креативна индустрија.

Истакнута је  и улога дигитализације, област осигурања, енергетска транзиција, спорт као најјачи бренд региона, али и одржива пољопривреда, паметни градови, те значај креативног сектора.

Колико је ово важан догађај за регион, као и теме које обрађује, говори управо чињеница да су у панелима учестовали шефови држава из региона, министри, градоначелници, али и директори највећих компанија, те професори и научни радници.