Директор Гарантног фонда Републике Српске Радивоја Крчмар рекао је данас да су важна искуства Гаранцијског фонда АП Војводине како би биле санирале посљедице пандемије вируса корона у привреди.

“Тежиште дјеловања фонда из Војводине је у сектору пољопривреде и интересује нас шта можемо преузети из њихових искустава”, рекао је Крчмар новинарима у Бањалуци након састанка са директором Гаранцијског фонда АП Војводине Ђорђем Раковићем.

Крчмар је навео да је тежиште рада Гарантног фонда Српске на развоју малих и средњих предузећа.

“Имамо и линије за пољопривреду и, пошто смо члан Еврпске асоцијације гарантних фондова, учимо и од других”, истакао је он.
Крчмар је нагласио да Влада Српске својим мјерама покушава санирати посљедице пандемије кроз двије-три фазе и додао да Гарантни фонд прати и подржава предузећа да премосте проблеме.

“Ту су обезбјеђење кредита. Све смо урадили да банке пласирају средства малим, микро и средњим предузећима”, рекао је Крчмар и навео да су важна искуства и када је ријеч о фондовима из окружења у превазилажењу проблема.

Крчмар је подсјетио да је Влада Српске донијела уредбу да се поправе услови за мала и средња предузећа па, умјесто досадашњих 250.000 КМ, предузећа могу да подигну 400.000 КМ кредита, те нагласио да Српска гарантује 70 одсто за банку која одобри кредит фирмама.

Раковић је рекао да су Гарантни фонд Српске и Гаранцијски фонд АП Војводине одређеним мјерама пружили прилику привредним субјектима да дођу лакше до средстава.

Он је навео да Српска има добар програм који иде преко гарантних шема Гарантног фонда, те додао да је у Србији, односно Војводини то другачије.

Раковић је истакао да је Србија, посредством Развојног фонда, давала средства са каматом од један одсто, а Гаранцијски фонд је увео своју “ковид линију”, која је давала краткорочне кредите до три године.

“Камата се регулише у договору са банкама и није одређена, али можемо да кажемо да смо клијентима изашли у сусрет самим тим што су добили повољније услове да дођу до тога”, рекао је Раковић.

Извор: banjaluka.net