Са посебним фокусом на најосјетљиви дио привреде, микро, мала и средња предузећа, опоравку привреде од губитака узрокованих пандемијом вируса корона значајно доприноси и Гарантни програм, као мјера Владе Републике Српске.
Без обзира на то да ли су намијењени за финансирање основне дјелатности, обртна средства или инвестиционе трошкове, кредити код комерцијалних банака привредним субјектима доступни су по посебно прилагођеним условима, док 70 одсто гаранције на сваки појединачни кредит даје држава, посредством Гарантног фонда.

Циљ Гарантног програма је олакшавање приступа финансијским средствима за привредне субјекте који су, суочени с пандемијом вируса корона, своје пословање морали да прилагоде новонасталој ситуацији, те да потпуно обуставе или пословне активности сведу на минимум.

На овај начин средства Гарантног фонда банкама смањују ризик, што привредницима омогућава једноставнији и бржи приступ кредитним средствима, неопходним за даље пословање у кризним околностима.

Према првим подацима банака укључених у Гаранти програм, привредници се за овакав вид помоћи с попуштањем мјера одлучују након повратка пословним активностима, а најчешће с циљем прилогођавања новом тржишту, које захтијева транформацију пословања или исплате плата радницима.

У току досадашњих активности представници Гарантног фонда Републике Српске потписали су уговоре о гарантовању са 11 комерцијалних банака, које учествују у Гарантном програму Српске за ублажавање посљедица пандемије вируса корона.

– Основни циљ Гарантног програма, који је креирала Влада РС, јесте да се фирмама помогне да превазиђу потешкоће у које су запале. Ово је након директне подршке Владе кроз плаћање пореза, доприноса и минималних плата онима чије пословање је било угрожено или потпуно заустављено, нови вид подршке привреди. Ово што ми радимо у вези с Гарантним програмом треба одвојити од редовних активности Гарантног фонда, јер ми овдје у суштини наступамо само као сервис Владе Републике Српске – рекао је Радивоја Крчмар, директор Гарантног фонда РС

Вриједност Гарантног програма у погледу максималног износа гаранције је 50 милиона КМ, а циљани ниво кредита које банке и микрокредитне организације из властитих средстава одобравају износи 238 милиона КМ.

Извор: Srpskainfo.com