Канцеларија Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) Републике Српске отворена је данас у Бијељини.
Отварању су присуствовали министар финансија Републике Српске Зора Видовић, министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић, директор Гарантног фонда Републике Српске Радивоја Крчмар, као и вршилац дужности директора ИРБ-а Дражен Врховац.

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да се Инвестиционо-развојна банка (ИРБ), чији је досадашњи пласман премашио 2,8 милијарди КМ, отварањем својих филијала приближава сваком привреднику и сваком грађанину.

Она је напоменула да је ИРБ једна од најзначајнијих институција Српске, која је оправдала своје постојање.

„До сада је пласман ИРБ-а премашио 2,8 милијарди КМ, што говори о томе да је велики број привредних субјеката, а и физичких лица, могао да користи та средства. Посебно значајна улога ИРБ-а, показало се, у кризним периодима, какав је и негативан утицај пандемије“, рекла је Видовићева на отварању канцеларије ИРБ-а у Бијељини.

Видовићева је истакла да је током пандемије остварен велики успјех, будући да у Републици Српској није смањен број радника, што значи да су све предузете мјере добре и подржале су привредне субјекте.

„ИРБ има своја два правца – први је помоћ привреди и кредити за њу. Буџет Републике Српске не очекује дивиденду од ИРБ-а, већ очекује да она буде доступна привредницима, да нуди јефтина средства и да буде мјесто гдје се у Републици Српској могу наћи најповољнија средства“, рекла је Видовићева.

Она је појаснила да други вид дјеловања ИРБ-а јесте финансирање стамбене изградње за младе брачне парове, што је веома важно за Републику Српску, а по тој намјени је готово 700 милиона КМ пласираних средстава.

„Велика је могућност да сваки млади брачни пар који себи обезбиједи стамбену јединицу неће напустити Републику Српску и остаће овдје да ради, што нам је од посебног значаја и великог интереса, с обзиром на демографску структуру“, рекла је Видовићева.

Она је напоменула да је одлука Републике Српске да и у наредном периоду јача ИРБ, како би и даље пружала најквалитетније услуге и привреди и становништву.

„Имамо амбицију да у наредним годинама реструктуишемо ИРБ како би била у позицији да још више помаже“, најавила је Видовићева.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је да вјерује да ће привредници бити задовољни услугама које ће добити у новоотвореној канцеларији ИРБ-а у овом граду, који је један од центара привредног развоја у Српској.

Петричевић је рекао да оквир привредних активности Бијељине обухвата велики број привредника који учествују у остваривању бројних права и подршке који се спроводе путем Владе Републике Српске.

„Заједно са ИРБ-ом радимо и на пројектима са Свјетском банком, које смо потписали, прије свега, за подршку компоненте два уговора са Свјетском банком, гдје смо обезбиједили средства за подршку набавци нових технологија. Дио тих средстава је намијењен и за идућу годину, заједно са буџетом Министарства за 2022, који је за ту намјену 15 милиона КМ“, рекао је Петричевић на отварању канцеларије ИРБ-а.

Након отварања, у Центру за културу „Семберија“ биће одржан округли сто о актуелном стању и перспективама пословања за привреднике са подручја Бијељине и Семберије.

У уводном дјелу предвиђено је обраћање Врховца, Видовићеве, Петричевића и Крчмара.

Извор: https://www.atvbl.com/republika-srpska/otvorena-kancelarija-irb-a-u-bijeljini-21-12-2021