Приједор је први град у Српској у којем ће, од 1. јануара, бити отворене пословнице Инвестиционо-развојне банке и Гарантног фонда Републике Српске. Њихове канцеларије у Приједору биће у служби привредника и грађана свих локалних заједница приједорске регије, како би на што једноставнији начин дошли до кредита и гаранција.

Инвестиционо-развојна банка смањила је каматну стопу за привреднике на 0,5 одсто, а Гарантни фонд је смањио стопе премије за кредите из средстава ИРБ-а. Због свих погодности, пројекат је значајан за привредне субјекте, посебно оне са потенцијалом за унапређење или проширење производње.

– То је свакако значајно за привреду јер само са инвестирањем и повољним средствима која имају ниске каматне стопе можемо бити конкурентни и на домаћем тржишту и на страним тржиштима којима извозимо своју робу – наводи Драгослав Шиљак, директор и власник фирме Мастервуд из Приједора.

Отварањем пословница ИРБ-а и Гарантног фонда, биће олакшана процедура корисницима њихових услуга из цијеле регије – то је лакши пут до информација, подношења захтјева али и доласка до новчаних средстава ИРБ-а.

– Град Приједор ће добити једну изузетну институцију која је стуб развоја Републике Српске већ годинама, која је регулатор самог тржишта и која је самим својим доласком у Приједор послала јасну поруку да ће снажно подржати овај крај и ову регију – истакао је Дражен Врховац, в.д. директора ИРБ Републике Српске.

За привреднике је значајно и отварање канцеларије Гарантног фонда Републике Српске.

– Ми смо овдје присутни и давали смо доста гаранција, пратимо привредне субјекте и задовољство је што је ту и ИРБ. Намјера је да олакшамо почетак и развој бизниса – рекао је Радивоја Крчмар, директор Гарантног фонда.