Представници Гарантног фонда Републике Српске недавно су боравили у Врднику, у Србији, гдје су присуствовали конференцији „Дијалог о одрживости Западног Балкана“.

Програм се састојао од четири дијела, а на конференцији се говорило о климатским промјенама, као и посљедицама које климатске промене остављају највисе у дијелу пољопривреде, али и у свим осталим привредним гранама.Поред представника Гарантног фонда Републике Српске конференцији су присуствовали и Игор Мировић, предсједник Владе АП Војводине, Сенад Махмутовић, државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије, Javier Manzanares испред Зеленог климатског фонда, Горан Јањић, шеф Одрживог дијалога Западног Балкана,- Sasja Beslik, head of Sustainable Finance Managing Director, Bank J.Safra Sarasin Ltd.,Alessandro Bragonzi, Head of Regional Representation for Western Balkans, EIB; Bodin Bulatović, IFC; Natasha Kalauz , CEO WWF Adria; Laurent Babikian, Director-Capital Markets, CDP Europe; Giorgio Marchegiani, CEO DDOR Novi Sad Gruppo Unipol; Udo Eichlinger CEO-Simens Serbia; Dragan Stokić, CEO-Atos SEE Country Group; Richard Betts, Director in Sustainabillity Services; Armida Hemeling, Chair, German RETech Partnership e.V. Goduni International Gmbh i Vincent Duijnhouwer, EBRD.

„Овај догађај је од изузетне важности за нашу будућу сарадњу на неким другим пројектима везаним за климатске промјене и смањење емисије штетних гасова, који су од изузетне важности за Гарантни фонд РС, али и за цијелу Републику Српску“, поручили су из Гарантног фонда Српске, након конференције.

Почетни панел одржан на тему „Зелени воз напушта станицу. Да ли су се економије Западног Балкана укрцале?“ истражио је разумијевање нове глобалне економске и политичке реалности у земљама Западног Балкана и њихове спремности за промовисање одрживог развоја уз очување ограничених природних ресурса.

Друга панел дискусија покренула је разговор о новим темама и искуствима у области зелених финансија, а закључено је да ће све финансијске институције морати да укључе финансијске ризике и могућности које са собом носе климатске промјене и други еколошки изазови, како би се постигли циљеви дефинисани Париским споразумом и амбиције ширег окружења Западног Балкана.

Трећа панел дискусија одржана на тему „Нова корпоративна сврха између профита и планетарних граница“ истражила је ниво припремљености корпоративног сектора земаља Западног Балкана, у доношењу одлука у вези стварања вриједности на дуже стазе и управљања ризиком у контексту климатских промјена.

Паузу између првог и другог панела представници регионалних фондова, институција и компанија искористили су за потписивање приједлога иницијативе за формирање регионалних климатских платформи “Wестерн Балканс Греен Навигатор”.У контексту тема конференције да се климатски изазови рјешавају синергијом привредног сектора у региону, предузећа и институција овим чином исказују заинтересованост за учешће у иницијативама.

извор: https://banjaluka.net/predstavnici-garantnog-fonda-republike-srpske-prisustvovali-konferenciji-dijalog-o-odrzivosti-zapadnog-balkana/