Procredit bank у Републици Српској осигурала гарантну линију у износу од 9 милиона КМ као подршку опоравку привреде и санирању негативних ефеката пандемије.

Procredit banka је лидер у пословању са малим и средњим предузећима и као таква остаје посвећена развоју привреде. Ова банка је крајем августа 2020. године закључила Уговор о гарантовању са Гарантним фондом Републике Српске а.д. Бања Лука вриједан 9 милиона КМ како би спремно одговорила на потребе клијената и ублажила посљедице пандемије и предухитрила веће штете.

Банка ће кроз ову сарадњу обезбиједити финансирање у максималном појединачном износу до 250.000 КМ управо онима са којима годинама уско сарађује. Право на апликацију за средства имају микро, мала и средња предузећа, те подузетници и пољопривредна газдинства са пребивалиштем у Републици Српској, у случају да испуњавају потребне услове.

Кредити су намијењени за финансирање основних дјелатности, и то за ликвидност и обртна средства, као и за инвестиционе трошкове, док ће финансијска средства бити доступна уз рок отплате до 4 године, укључујући и период одгоде плаћања до 12 мјесеци, уз гаранцију обезбјеђења кредита, те дјеломичну заштиту од кредитног ризика повећаног економским посљедицама услијед новонасталих епидемиолошких прилика.

Члан Управе Procredit banke БиХ, Владимир Рајић, овом приликом је рекао да је Procredit banka посвећена СМЕ сектору више од 20 година и самим тим настоји да омогући привредним субјектима што једноставнији и повољнији приступ изворима финансирања. „Велико нам је задовољство што смо потписали овај уговор, нарочито јер је пред домаћим привредницима тренутно пуно изазова. Подршка привреди једна је од наших основних стратешких смјерница и вјерујемо да ћемо својим клијентима кроз ову гарантну линију омогућити опоравак штете настале услијед пандемије. ПроЦредит Банк ће и даље наставити да проналази рјешења и погодности за наше привреднике, како бисмо допринијели њиховом даљњем јачању и позиционирању на домаћем, али и међународним тржиштима.“, рекао је Рајић поводом закључивања уговора.

Овај програм је осмишљен у циљу олакшавања приступа финансијским средствима за привредне субјекте издавањем гаранције за обезбјеђење потраживања по кредиту одобреном од Банке, односно обезбјеђењем дјелимичне заштите од кредитног ризика повећаног економским посљедицама насталим услијед пандемије.

Извор: Независне новине