Сарадња Развојног и Гаранцијског фонда Аутономне Покрајине /АП/ Војводине би требало да се прошири и на Гарантни фонд Републике Српске, као значајне финансијске институције, чиме би био трасиран пут ка бољим временима за становнике Српске, речено је послије данашњег састанка представника поменутих фондова у Бањалуци.

Директор Гаранцијског Фонда АП Војводине Ђорђе Раковић рекао је да овај фонд има дугогодишњу успјешну сарадњу са Гарантним фондом Српске.

“То је разлог због чега смо са колегама из Развојног фонда АП Војводине организовали иницијални састанак како би нашим поријатељима из Српске предложили улазак у Зелени климатски фонд, највећу финансијску институцију у свету”, изјавио је Срни Раковић.

Он је нагласио да се сви фондови, како у Србији тако и у Српској, окрећу новом тренду-економском финансирању енергетске ефикасности.

“Ово је први прелиминарни састанак и надамо се успешној сарадњи у будућем периоду”, рекао је Раковић.

Директор Развојног фонда АП Војводине Горан Савић рекао је да два војвођанска фонда сарађују годинама и да су на темељу тога и дошли у Бањалуку како би наставили сарадњу и са Гарантним фондом Српске.

“Сарадња се односи на најновије економске трендове у свету, односно први самит одрживости на западном Балкану који ће бити одржан у септембру у Војводини. Циљ је да заједно окупимо лидере из политичког и јавног сектора и пословног свијета региона и дефиишемо правац развоја ка климатски одрживој економији”, навео је он.

Он је истакао да су средства која су примарно намијењена климатској акцији средства из Зелене агенде западног Балкана у којем ЕУ опредјељује девет милијарди евра за регион.

“Ми смо спремни да та средства искористимо кроз климатску акцију, укључујући декарбонизацију, енергетику и мобилност, цирклуарну економију, заштиту природних богатстава региона и борбу против загађења”, истакао је Савић.

Према његовим ријечима, агенда је самоостварива уз синергију кључних актера региона, као што је и Гарантни фонд Српске.

Директор Гарантног фонда Републике Српске Радивоја Крчмар рекао је да је сарадња са колегама из АП Војводине веома добра те да се ради “на свим фронтовима”.

Према његовим ријечима, важна су искуства Војводине, која је велики произвођач хране и Гаранцијски фонд те покрајине подржава привреду.

“Пренијели смо им и наша искуства. Ковид програм који је креирала Влада Српске и који спроводимо иде планираним темпом и добро функционише”, рекао је Крчмар, додавши да је конференција, која је најављена за септембар, велика шанса за Републику Српску.

Извор: Срна