Све већи број предузећа у Републици Српској диже кредите путем Гарантног фонда.Од новембра прошле године девет банака и двије микрокредитне организације, на овај начин, пласирале су око 26 милиона КМ. Овај фонд даје 70 одсто гаранција на кредите пословне заједнице. То је смањило ризик банкарском сектору, а привредницима омогућило да под повољнијим условима, лакше дођу до обртних средстава.

Радован Шалабалија власник је дрвне индустрије Јавор из Приједора. Мање посла у прошлој години због економске кризе утицало је на пословање његовог предузећа. Имао је пад прихода за 23 одсто. Да би обезбиједио обртна средства задужио се у Уникредит банци за 250. 000 КМ. Добио је повољније услове, јер је Гарантни фонд Републике Српске дао гаранције на 70 одсто укупног износа кредита.

  • То привреди уствари треба. Не треба привреди ништа џаба давати. Наши најбољи радници који нису имали посла захваљујући томе су остали и нису отишли у Словенију, остали су са нама – каже Шалабалија.Путем МФ банке на овај начин до сада се задужило више од 60 предузећа. Пласирали су око осам милиона КМ кредита, што је трећина од онога колико су планирали. Мишљења су да ће до краја године бити још више заинтересованих фирми и да ће испунити уговорени износ.
  • Постоји могућност да се то деси и раније да достигнемо тај износ, онда ћемо вјероватно покренути разговоре и са Гарантним фондом и Владом да видимо да ли нам може прерасподијелити још средстава, с обзиром да је то био прави потез и добар вид подршке и за клијенте и за банке – наводи Бојан Лубурић, директор ове банке.

Предсједник Владе Српске Радован Вишковић рекао је да ће, уколико до септембра буду испуњени уговорени износи, бити одобрено још средстава.

У Гарантном фонду кажу да се посебно број предузећа заинтересованих за задужење уз њихове гаранције повећао у посљедња три мјесеца.

  • Сваки мјесец се на основицу увећава до 15 одсто. Имамо сад 21 милион уговорених и још пет милиона ових дана што је око 26 милиона или 14 одсто од укупно уговорених износа – навео је Радивој Крчмар, директор Гарантног фонда.

Девет банака и двије микрокредитне организације пријавиле су се прошле године на овај програм Владе Српске и Гарантног фонда, којим се жели помоћи привреди и банкарском сектору да превазиђу посљедице економске кризе. Укупни уговорени износ кредита на који се даје 70 одсто гаранција је 168 милиона КМ, а планирано је да буде пласирано 238 милиона.

За видео снимак кликните овде: ВИДЕО