Дана 30.01.2015. године, у Градишци је одржано 4. савјетовање воћара Републике Српске под називом „Удруживање воћара – реалност и изазов“ у организацији Удружења воћара РС. На скупу, који већ неколико година окупља еминентне стручњаке из цијелог региона, били су присутни и представници Гарантног фонда РС. На савјетовању су учествовали професори и представници пољопривредних института из Републике Српске, Србије и Хрватске, представници министарства пољопривреде и локалне заједнице, те велики број воћара.

Скуп је отворио господин Стево Мирјанић, министар пољопривреде Републике Српске, при чему је истакао потребу удруживања воћара јер је Република Српска мало тржиште, те самостални произвођачи немају никакву шансу за извоз на велика инострана тржишта.

12615400_1025153384217403_8464994334015807335_o

Теме о којима се разговарало су: потребе и предности формирања задруга и удруживања воћара ради повећања конкурентности, карактеристике савременог тржишта воћа, стандарди који морају бити задовољени приликом извоза на тржиште Европске уније, те проблеми у производњи садног материјала. Значајан дио савјетовања се односио и на нове начине превенције и заштите воћа од различитих болести.

Представници Гарантног фонда Републике Српске су искористили прилику да упознају присутне воћаре са радом Фонда и да искажу спремност Фонда да подржи произвођаче у овој области.