Dana 30.01.2015. godine, u Gradišci je održano 4. savjetovanje voćara Republike Srpske pod nazivom „Udruživanje voćara – realnost i izazov“ u organizaciji Udruženja voćara RS. Na skupu, koji već nekoliko godina okuplja eminentne stručnjake iz cijelog regiona, bili su prisutni i predstavnici Garantnog fonda RS. Na savjetovanju su učestvovali profesori i predstavnici poljoprivrednih instituta iz Republike Srpske, Srbije i Hrvatske, predstavnici ministarstva poljoprivrede i lokalne zajednice, te veliki broj voćara.

Skup je otvorio gospodin Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede Republike Srpske, pri čemu je istakao potrebu udruživanja voćara jer je Republika Srpska malo tržište, te samostalni proizvođači nemaju nikakvu šansu za izvoz na velika inostrana tržišta.

12615400_1025153384217403_8464994334015807335_o

Teme o kojima se razgovaralo su: potrebe i prednosti formiranja zadruga i udruživanja voćara radi povećanja konkurentnosti, karakteristike savremenog tržišta voća, standardi koji moraju biti zadovoljeni prilikom izvoza na tržište Evropske unije, te problemi u proizvodnji sadnog materijala. Značajan dio savjetovanja se odnosio i na nove načine prevencije i zaštite voća od različitih bolesti.

Predstavnici Garantnog fonda Republike Srpske su iskoristili priliku da upoznaju prisutne voćare sa radom Fonda i da iskažu spremnost Fonda da podrži proizvođače u ovoj oblasti.