Дана 27.06.2018. године, директор Гарантног фонда Републике Српске Радивоја Крчмар и начелник општине Соколац Милован Бјелица, потписали су Протокол о сарадњи.

Потписивању Протокола присуствовао је замјеник министра иностраних послова у Савјету министара БиХ Драгиша Делић као и значајнији привредници ове локалне заједнице.

Начелник ове општине представио је досадашње резултате администрације и привлачењу инвестиција те изразио потребу сарадње са Гарантним фондом на неколико пројеката.

Као најзначајнији пројекти за општину истакнути су рјешавање питања квалитетног водоснадбјевања становника ове локалне заједнице те осталим пројектима који ће допринијети повећању броја запослених радника у овој локалној заједници.

У сарадњи са Министарством пољопривреде ,шумарства и водопривреде Републике Српске и локалном јединицом за подршку развоја пољопривреде разговарано је о реализацији ИФАД пројекта као и улоге Гарантног фонда Републике Српске у обезбјеђењу дијела кредитних задужења која ће се користити за ову намјену.

Директор Гарантног фонда РС представио је рад фонда као и спремност за сарадњу на развоју пословних зона Подроманија,Бјелосављевићи,Нова Романија Соколац и Дуга комерц те изразио спремност за подршку у ревитализацији развоја Центра за унапређење пољопривреде у брдско планинском подручју као и спремност за сарадњу на свим другим подручјима и пројектима које ова локална заједница наведе у својим плановима развоја.