Привредна комора Републике Српске, у оквиру пројекта „ППЖ РС – Подршка предузетништву жена Републике Српске”, организовала је дана 14.11.2019. године, у Каменој кући тврђаве Кастел, у Бањој Луци, Први сајам предузетништва жена у Републици Српској.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, која је званично отворила Сајам, истакла је да жене пословном иницијативом и активизмом учествују у укупном развоју Српске.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић нагласио је да је у Српској усвојена Стратегија развоја женског предузетништва до 2023. године.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић каже да је ова комора 2010. године препознала значај жена у предузетништву и основала Савјет за женско предузетништво.

Сајму, на којем се представило више од 50 предузећа и удружења из Републике Српске и земаља окружења, које су у власништву жена или којима руководе жене, присуствовао је и Гарантни фонд Републике Српске а.д. Бања Лука. Представници Гарантног фонда РС су учеснице сајма упознали са радом те могућностима и олакшицама приликом приступа финансијским средствима, које нуди Гарантни фонд  Републике Српске дајући гаранције за перспективне пројекте који се финансирају из кредитних средстава.

Циљ пројекта је унапређење мјера за подршку развоју предузетништва жена у Српској, јачање улоге савјета за женско предузетништво у Коморском систему, унапређење свијести предузетница о предностима учешћа у раду савјета и учешћа у активностима које организују савјети, те осигурање континуиране подршке за повећање конкурентности и умрежавање жена на националном, регионалном и међународном нивоу.