Privredna komora Republike Srpske, u okviru projekta „PPŽ RS – Podrška preduzetništvu žena Republike Srpske”, organizovala je dana 14.11.2019. godine, u Kamenoj kući tvrđave Kastel, u Banjoj Luci, Prvi sajam preduzetništva žena u Republici Srpskoj.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je zvanično otvorila Sajam, istakla je da žene poslovnom inicijativom i aktivizmom učestvuju u ukupnom razvoju Srpske.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević naglasio je da je u Srpskoj usvojena Strategija razvoja ženskog preduzetništva do 2023. godine.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić kaže da je ova komora 2010. godine prepoznala značaj žena u preduzetništvu i osnovala Savjet za žensko preduzetništvo.

Sajmu, na kojem se predstavilo više od 50 preduzeća i udruženja iz Republike Srpske i zemalja okruženja, koje su u vlasništvu žena ili kojima rukovode žene, prisustvovao je i Garantni fond Republike Srpske a.d. Banja Luka. Predstavnici Garantnog fonda RS su učesnice sajma upoznali sa radom te mogućnostima i olakšicama prilikom pristupa finansijskim sredstvima, koje nudi Garantni fond  Republike Srpske dajući garancije za perspektivne projekte koji se finansiraju iz kreditnih sredstava.

Cilj projekta je unapređenje mjera za podršku razvoju preduzetništva žena u Srpskoj, jačanje uloge savjeta za žensko preduzetništvo u Komorskom sistemu, unapređenje svijesti preduzetnica o prednostima učešća u radu savjeta i učešća u aktivnostima koje organizuju savjeti, te osiguranje kontinuirane podrške za povećanje konkurentnosti i umrežavanje žena na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.