Разговором привредника са предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем завршен је четврти „Јахорина економски форум“.

Ове године био је посвећен дигитализацији и увођењу нових комуникационих технологија у свим сферама друштва.

На маргинама овогодишњег форума премијер Вишковић је парламентарцима осам европских земаља представио потенцијале Републике Српске и привредне области у које се може инвестирати.

Влада остварује све циљеве из седам мјера постављених на почетку мандата, уз раст бруто домаћег производа у посљедњих 18 квартала, који је према ријечима премијера с краја 2018. износио 3,7 одсто.

Вишковић каже да одређене падове у прерађивачкој индустрији Влада прати и анализира.

– У прва три мјесеца од 25 сектора привреде пад биљеже три. Рецесија у Њемачкој и Италији није се за сада одразила на нашу економију – каже Вишковић.

Током завршне панел дискусије наметнула су се и питања о спремности Владе да одговори на све чешће најављивану економску кризу.

Слажу се и економисти да је наша мала економија спремнија да одоли рецесији него 2007.

Саша Грабовац, извршни директор Удружења економиста Републике Српске „Свот“, истакао је да у Њемачкој пада потражња за потрошачким добрима.

– А што се наших извозника и Њемачки тиче, можда криза на њих неће тако утицатри додаје Грабовац.

Мјере Владе предвиђене програмом економских реформи ради бољих услова привређивања имају подршку привредника.

– Циљ број један је подизање конкурентности привреде, повећање продуктивности и повећање плата у привреди – навео је Борко Ђурић, предсједник Привредне коморе Републике Српске.

Влада у сарадњи са социјалним партнерима настоји да конкретним законским рјешењима растерети пословне субјекте давања за порезе и доприносе.

– Ићи ћемо са промовисаним законским рјешењем да од јуна за све послодавце који повећају плату у реалном сектору вратимо 70 одсто уплаћених доприноса – каже премијер Српске.

Циљ је да се сви послодавци врате у законски оквир пословања, а Вишковић је изразио очекивање да ће ова Влада успјети за 50% смањити незаконитости, што би, каже био епохалан резултат.