Razgovorom privrednika sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem završen je četvrti „Jahorina ekonomski forum“.

Ove godine bio je posvećen digitalizaciji i uvođenju novih komunikacionih tehnologija u svim sferama društva.

Na marginama ovogodišnjeg foruma premijer Višković je parlamentarcima osam evropskih zemalja predstavio potencijale Republike Srpske i privredne oblasti u koje se može investirati.

Vlada ostvaruje sve ciljeve iz sedam mjera postavljenih na početku mandata, uz rast bruto domaćeg proizvoda u posljednjih 18 kvartala, koji je prema riječima premijera s kraja 2018. iznosio 3,7 odsto.

Višković kaže da određene padove u prerađivačkoj industriji Vlada prati i analizira.

– U prva tri mjeseca od 25 sektora privrede pad bilježe tri. Recesija u Njemačkoj i Italiji nije se za sada odrazila na našu ekonomiju – kaže Višković.

Tokom završne panel diskusije nametnula su se i pitanja o spremnosti Vlade da odgovori na sve češće najavljivanu ekonomsku krizu.

Slažu se i ekonomisti da je naša mala ekonomija spremnija da odoli recesiji nego 2007.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske „Svot“, istakao je da u Njemačkoj pada potražnja za potrošačkim dobrima.

– A što se naših izvoznika i Njemački tiče, možda kriza na njih neće tako uticatri dodaje Grabovac.

Mjere Vlade predviđene programom ekonomskih reformi radi boljih uslova privređivanja imaju podršku privrednika.

– Cilj broj jedan je podizanje konkurentnosti privrede, povećanje produktivnosti i povećanje plata u privredi – naveo je Borko Đurić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

Vlada u saradnji sa socijalnim partnerima nastoji da konkretnim zakonskim rješenjima rastereti poslovne subjekte davanja za poreze i doprinose.

– Ići ćemo sa promovisanim zakonskim rješenjem da od juna za sve poslodavce koji povećaju platu u realnom sektoru vratimo 70 odsto uplaćenih doprinosa – kaže premijer Srpske.

Cilj je da se svi poslodavci vrate u zakonski okvir poslovanja, a Višković je izrazio očekivanje da će ova Vlada uspjeti za 50% smanjiti nezakonitosti, što bi, kaže bio epohalan rezultat.