У Будимпешти је трећег и четвртог октобра 2013. године одржана Међународна конференција о гарантним моделима у Европи, на којој су присуствовали представници из 20 европских земаља, а учешће је узео и представник Гарантног фонда Републике Српске а.д. Бања Лука. Организатори конференције су били мађарска Гарантна фондација за руралне кредите – АВХГА и Европска асоцијација заједничких гарантних друштава – АЕЦМ.

Гарантне моделе у својим земљама су изнијели представници Мађарске, Њемачке, Италије, Пољске, Белгије, Хрватске, Румуније, Португалије, Француске и Аустрије. Генерална оцјена је да су гарантна друштва углавном подржавала мала и средња предузећа, те пољопривредну дјелатност.

garantni-fond-rsD1

У Европској унији у току је расправа о реформи заједничке аграрне политике. Постоји притисак земаља које имају развијену индустрију да се смањују субвенције које се бесповратно дају пољопривреди, те да се у пољопривреду све више уводе тржишни критеријуми пословања. Постоји сагласност да пољопривреда мора имати одговарајућу државну подршку, али да она у будућности више иде кроз повољније кредите и гарантне моделе подршке. Тако да ће у будућности значај гарантних фондова у ЕУ бити знатно већи и очекује се да ће много више кредита ићи кроз те моделе.

Европски инвестициони фонд има у плану да у периоду 2014.-2020. године организује асоцијацију гарантних друштава у земљама Западног Балкана (Србија, БиХ, Црна Гора, Македонија и Албанија), а у оквиру исте ће бити предвиђена одређена новчана средства подршке из фондава Европске уније.