У временском периоду од 31. маја до 3. јуна 2017. године, у Мадриду, Краљевина Шпанија, одржана је редовна годишња Генерална скупштина Европскe асоцијацијe гарантних институција – AECM, чија је пуноправна чланица и Гарантни фонд Републике Српске а.д. Бања Лука од 2014. године.

У организацији AECM-а, домаћина шпанског CESGAR-а, Групације Свјетске банке и Финансијског форума за МСП одржана је и Глобална конференција гарантних институција и обиљежена 25. годишњица AECM-а.

Више од 250 учесника из више од 40 земаља, међу којима и представници ГФРС,  је учествовало у отвореном дијелу сједнице, који се 1. јуна фокусирао на 25 година удружења, а затим 2. јуна отворио глобалну дискусију о основним темама за гарантне институције и њиховој улози у пружању подршке привредама широм свијета.

На глобалној конференцији гарантних институција одржана су три панела на којима се разговарало о гаранцијама за start-up и капитал, процјени дугорочне одрживости кредитно-гарантних институција, и на крају о начину на који гарантне институције рјешавају финансирање специфичних сектора, са фокусом на пољопривреду.

Општи закључци јесу да су гарантне институције непрофитне организације које много доприносе развоју пољопривреде и малих и средњих предузећа како у развијеним привредама, тако и у неразвијеним и омогућавају им лакши приступ финансијама.

Европска асоцијација гарантних институција има 42 организације чланице из 26 земаља ЕУ, те из Босне и Херцеговине, Србије, Русије и Турске. Сви они имају заједничку мисију пружања кредитних гаранција за мала и средња предузећа која имају економски оправдан пројекат, али не могу да обезбиједе довољан колатерал. На крају 2016. године, AECM чланице су имале укупан портфолио гаранција од преко 85 милијарди  евра  и издале су преко 29 милијарди евра нових гаранција за МСП.

У незваничном дијелу Глобалне конференције представници Гарантног фонда Републике Српске су разговарали са представницима више фондова како из региона, тако и из цијеле Европе,  те су остварени контакти са Румунским руралним кредитно – гарантним фондом који се бави издавањем гаранција искључиво у сектору пољопривреде, чија искуства би се могла примијенити и у нашој земљи.

Са експертима из Француске за програм Европске комисије и EIF-а – COSME, разговарали смо о могућности организовања савјетовања у Бањалуци на тему приступа средствима из програма COSME и могућности аплицирања за овај програм, гдје би као говорници присуствовали Bernhard Sagmeister, предсједник AECM-а, Katrin Sturm, генерални секретар AECM-а и Marie-Line Vincent, генерални секретар SOCAMA.