У периоду од 02.-03. новембра 2017. године представници Гарантног Фонда Републике Српске а.д. Бања Лука су учествовали на Трећем Форуму о привредној сарадњи Републике Српске и Србије који је одржан на Јахорини. На Форуму је учествовало више од 250 привредника, кластера, локалних заједница и других институција. Организатори Форума су Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа и Развојна агенција Србије уз подршку Владе Републике Српске и Србије. Форум је свечано отворио министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић потврдивши подршку Владе РС идеји Форума која значи јачање и богаћење сарадње новим садржајима. У свом излагању Ђокић је истакао да је реална потреба наших предузећа јесте успостављање пословне сарадње са партнерима на међународном нивоу.

Фокус и овогодишњег Форума јесу пословни сусрети и привредне мисије које организујемо под окриљем Европске мреже предузетништва – рекао је Ђукић.

Отварању форума присуствовали су и министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић и министар трговине и туризма Предраг Глухаковић.

У оквиру Форума одржан је и панел о теми „Шта је потребно за успјех“ у оквиру којег су успјешне компаније из Републике Српске и Србије говориле о изазовима на путу од малог породичног бизниса до корпоративног управљања.

У оквиру Форума одржана је и радионица „Програмима подршке до развоја предузетништва и иновација“ на којој су представници развојних агенција и локалних самоуправа размијенили искуства у оквиру прекограничне сарадње, привлачења инвестиција, програмима подршке почетницима у бизнису.

На другој радионици о теми „Универзитет и иновације – подршка малим и средњим предузећима“ представници академске заједнице, предузећа, локалних заједница и развојних агенција  разговарали су о могућностима за унапређење сарадње између науке и привреде.