U periodu od 02.-03. novembra 2017. godine predstavnici Garantnog Fonda Republike Srpske a.d. Banja Luka su učestvovali na Trećem Forumu o privrednoj saradnji Republike Srpske i Srbije koji je održan na Jahorini. Na Forumu je učestvovalo više od 250 privrednika, klastera, lokalnih zajednica i drugih institucija. Organizatori Foruma su Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i Razvojna agencija Srbije uz podršku Vlade Republike Srpske i Srbije. Forum je svečano otvorio ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić potvrdivši podršku Vlade RS ideji Foruma koja znači jačanje i bogaćenje saradnje novim sadržajima. U svom izlaganju Đokić je istakao da je realna potreba naših preduzeća jeste uspostavljanje poslovne saradnje sa partnerima na međunarodnom nivou.

Fokus i ovogodišnjeg Foruma jesu poslovni susreti i privredne misije koje organizujemo pod okriljem Evropske mreže preduzetništva – rekao je Đukić.

Otvaranju foruma prisustvovali su i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić i ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković.

U okviru Foruma održan je i panel o temi „Šta je potrebno za uspjeh“ u okviru kojeg su uspješne kompanije iz Republike Srpske i Srbije govorile o izazovima na putu od malog porodičnog biznisa do korporativnog upravljanja.

U okviru Foruma održana je i radionica „Programima podrške do razvoja preduzetništva i inovacija“ na kojoj su predstavnici razvojnih agencija i lokalnih samouprava razmijenili iskustva u okviru prekogranične saradnje, privlačenja investicija, programima podrške početnicima u biznisu.

Na drugoj radionici o temi „Univerzitet i inovacije – podrška malim i srednjim preduzećima“ predstavnici akademske zajednice, preduzeća, lokalnih zajednica i razvojnih agencija  razgovarali su o mogućnostima za unapređenje saradnje između nauke i privrede.