[nggallery id=12]

Представници Гарантног Фонда Републике Српске присуствовали се Конференцији о лидерству у бизнису под покровитељством Канцеларије специјалног представника ЕУ, која је јуче одржана у Бањалуци и која је окупила велики број учесника пословне заједнице, невладиног сектора, локалних власти и академске заједнице.

Разговарало се је о изазовима и приликама локалног пословног окружења, о социо-економским реформама, с фокусом на успјешне приче у пословном сектору Републике Српске, као и о питањима важним за приближавање БиХ Европској унији, те о компанијама које успјешно послују или извозе на тржиште ЕУ.

Као и претходне конференције које су одржане у Тузли, Мостару, Бијељини, Бихаћу и Сарајеву, и ова се одвијала уз интерактивно учешће – присутни су електронским гласањем и анкетама давали директне коментаре о свим сегментима социо економских реформи.

Конференција је омогућила како приказ тренутног стања привреде и економских индикатора, тако и представљање мноштва позитивних и инспиративних прича које заслужују пуну пажњу и доказују да и појединци и компаније могу успјети упркос изазовном пословном окружењу.

У уводном панелу под називом: „Напори ЕУ за будући економски развој БиХ“ учествовали су: Ларс-Гуннар Wигемарк, специјални представник ЕУ и шеф Делегације ЕУ у БиХ, градоначелник Бањалуке господин Игор Радојичић, те Саша Тривић, успјешан привредник и власник компаније Крајина Клас. У панелу су још учествовали и директори пројекта испред конзорција, господин Драго Гверић, директор Иновационог центра Бања Лука и Самра Лучкин, директорица Агенције Борам Маркетинг.

Амбасадор Ларс-Гуннар Wигемарк, специјални представник ЕУ и шеф Делегације ЕУ у БиХ, изразио је задовољство због чињенице да су се на овој конференцији представили нови пословни субјекти и старт уп-ови. Он је нагласио да је један од основних циљева Реформске агенде био стварање простора за приватни сектор и његов развој.

Градоначелник Бањалуке господин Игор Радојичић, говорећи уопште о Реформској агенди, казао је да је види као оквир који би требало да даје правце за домаће власти, не само због Европске уније као циља, већ као задатке који сами због себе морамо да учинимо у више сегмената: у јавним финансијама, у реформи јавне управе и у пословном окружењу.

Процес спровођења реформи јесте тежак, али је свакако неопходан како би обезбиједили економски просперитет БИХ и побољшали наш животни стандард.

Један од панелиста у оквиру панела „ ЕУ и регионални пословни разговори: Регионална искуства у приближавању ЕУ тржишту“ био је и господин Борис Гуина, замјеник предсједника Управе Хрватске агенције за мало господарство, иновације и инвестиције (ХАМАГ-БИЦРО), који је говорио о пословању своје агенције, те искуствима и изазовима са којима се сусрећу након уласка у ЕУ и омогућавању приступа средствима бројних ЕУ фондова.

Након панела господин Гуина је посјетио и Гарантни фонд Републике Српске, обзиром да имамо дугогодишњу успјешну сарадњу. Господин Гуина и директор Крчмар разговарали су о даљој сарадњи на регионалном нивоу, размјени искустава и пружању савјетодавних услуга приликом приступа ЕУ фондовима. Такође је постигнут договор да се и ХАМАГ-БИЦРО придружи регионалној платформи договореној на сусрету Фондова из региона, која би осигурала заједнички наступ фондова из региона у АЕЦМ-у и тјешњу сарадњу на регионалном нивоу.

IMG_1818

Гарантни фонд Републике Српске дао је свој допринос оснивању нових компанија и развоју постојећих у Републици Српској увођењем 6 нових гарантних линија за почетне пословне активности у свим областима привреде које се тренутно интензивно развијају у Републици Српској.