[nggallery id=12]

Predstavnici Garantnog Fonda Republike Srpske prisustvovali se Konferenciji o liderstvu u biznisu pod pokroviteljstvom Kancelarije specijalnog predstavnika EU, koja je juče održana u Banjaluci i koja je okupila veliki broj učesnika poslovne zajednice, nevladinog sektora, lokalnih vlasti i akademske zajednice.

Razgovaralo se je o izazovima i prilikama lokalnog poslovnog okruženja, o socio-ekonomskim reformama, s fokusom na uspješne priče u poslovnom sektoru Republike Srpske, kao i o pitanjima važnim za približavanje BiH Evropskoj uniji, te o kompanijama koje uspješno posluju ili izvoze na tržište EU.

Kao i prethodne konferencije koje su održane u Tuzli, Mostaru, Bijeljini, Bihaću i Sarajevu, i ova se odvijala uz interaktivno učešće – prisutni su elektronskim glasanjem i anketama davali direktne komentare o svim segmentima socio ekonomskih reformi.

Konferencija je omogućila kako prikaz trenutnog stanja privrede i ekonomskih indikatora, tako i predstavljanje mnoštva pozitivnih i inspirativnih priča koje zaslužuju punu pažnju i dokazuju da i pojedinci i kompanije mogu uspjeti uprkos izazovnom poslovnom okruženju.

U uvodnom panelu pod nazivom: „Napori EU za budući ekonomski razvoj BiH“ učestvovali su: Lars-Gunnar Wigemark, specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH, gradonačelnik Banjaluke gospodin Igor Radojičić, te Saša Trivić, uspješan privrednik i vlasnik kompanije Krajina Klas. U panelu su još učestvovali i direktori projekta ispred konzorcija, gospodin Drago Gverić, direktor Inovacionog centra Banja Luka i Samra Lučkin, direktorica Agencije Boram Marketing.

Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH, izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da su se na ovoj konferenciji predstavili novi poslovni subjekti i start up-ovi. On je naglasio da je jedan od osnovnih ciljeva Reformske agende bio stvaranje prostora za privatni sektor i njegov razvoj.

Gradonačelnik Banjaluke gospodin Igor Radojičić, govoreći uopšte o Reformskoj agendi, kazao je da je vidi kao okvir koji bi trebalo da daje pravce za domaće vlasti, ne samo zbog Evropske unije kao cilja, već kao zadatke koji sami zbog sebe moramo da učinimo u više segmenata: u javnim finansijama, u reformi javne uprave i u poslovnom okruženju.

Proces sprovođenja reformi jeste težak, ali je svakako neophodan kako bi obezbijedili ekonomski prosperitet BIH i poboljšali naš životni standard.

Jedan od panelista u okviru panela „ EU i regionalni poslovni razgovori: Regionalna iskustva u približavanju EU tržištu“ bio je i gospodin Boris Guina, zamjenik predsjednika Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), koji je govorio o poslovanju svoje agencije, te iskustvima i izazovima sa kojima se susreću nakon ulaska u EU i omogućavanju pristupa sredstvima brojnih EU fondova.

Nakon panela gospodin Guina je posjetio i Garantni fond Republike Srpske, obzirom da imamo dugogodišnju uspješnu saradnju. Gospodin Guina i direktor Krčmar razgovarali su o daljoj saradnji na regionalnom nivou, razmjeni iskustava i pružanju savjetodavnih usluga prilikom pristupa EU fondovima. Takođe je postignut dogovor da se i HAMAG-BICRO pridruži regionalnoj platformi dogovorenoj na susretu Fondova iz regiona, koja bi osigurala zajednički nastup fondova iz regiona u AECM-u i tješnju saradnju na regionalnom nivou.

IMG_1818

Garantni fond Republike Srpske dao je svoj doprinos osnivanju novih kompanija i razvoju postojećih u Republici Srpskoj uvođenjem 6 novih garantnih linija za početne poslovne aktivnosti u svim oblastima privrede koje se trenutno intenzivno razvijaju u Republici Srpskoj.