Dana 07.06.2019. godine,u administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci, prezentovana je nagradna igra koju organizuje Ministarstvo finansija RS, a čiji je cilj podsticanje izdavanja fiskalnih računa i smanjenje sive ekonomije. Nagradna igra je organizovana u saradnji sa Udruženjem ekonomista Republike Srpske “Svot”, Unijom udruženja poslodavaca i Privrednom komorom Srpske, a  počinje 1. jula i trajaće sve do septembra, kada će u  u četiri navrata biti organizovano izvlačenje dobitnika.

Nagradni fond u vrijednosti od 800.000 KM će biti iskorišten za kupovinu pet stanova koji će biti dodijeljeni srećnim dobitnicima ove nagradne igre. U igri će moći da učestvuju svi punoljetni građani BiH koji poštom pošalju 10 fiskalnih računa izdatih u Republici Srpskoj, a adresa na koju će se slati biće naknadno saopštena.

Zora Vidović, Ministar finansija u Vladi RS, je navela da se ova nagradna igra bazira na pozitivnom iskustvu Srbije, koja je za vrijeme trajanja igre zabilježila rast prometa preko fiskalnih kasa 33% kod malih obveznika kod kojih je siva ekonomija najzastupljenija, dok su poreski inspektori registrovali za četvrtinu manje prekršaja u izdavanju fiskalnih računa.

Ona je rekla da se procjenjuje da se oko 30% privrednih aktivnosti u Srpskoj odvija u takozvanoj „sivoj zoni“ i da je njeno smanjenje jedan od osnovnih ciljeva Ekonomskih reformi koje je usvojila Vlada Republike Srpske.