У периоду од 20-21. априла 2016. године представници Гарантног Фонда  Републике Српске а.д. Бања Лука  су учествовали на Форуму економиста  који је одржан на Јахорини под називом „ Кретање на свјетском тржишту и њихове импликације на регион Југоисточне Европе: Да ли смо на прагу нове свјетске економске кризе?“.

nova 2

Економски форум се одржао кроз осам панел дискусија у којима су  учествовали домаћи и страни стручњаци, академици, професори, амбасадори, политичари, предсједници управа неких од највећих компанија који су овим путем  истакли своје погледе на нови свјетски економски поредак, савремене трендове у макроекономским политикама појединих земаља, геополитичким условима и посљедицама флуктуације цијена сировина на међународном тржишту, као и о опредјељењу земаља западног Балкана за развој реалног сектора, те приликама и опасностима таквог избора.
Неке од тема о којима се дискутовало односиле су се на утицај економије земаља БРИКС-а; питања Макроекономске политике ; (Ре) Индустријализација; Геополитички аспект кретања цијена сировина на свјетском тржишту; Западни Балкан и стратершка опредељења у развоју реалног сектора; Питања развоја Туризма као генератор развоја и раста привреде Републике Српске и питања уласка у Европску унију.
Циљ „Јахорина Економског форума 2016“ био је да се  кроз панел-дискусије, неформалне и формалне сусрете са учесницима из Српске, БиХ, земаља региона, југоисточне и западне Европе, Русије и Кине дође до закључака и смјерница у вези са пријетњама, слабостима, могућностима, потенцијалима и капацитетима за јачање економске сарадње, као и препорука у вези са унапређењем економије у Републици Српској.

nova

nova 1