Дана 26.02.2015. године представници Гарантног фонда Републике Српске, директор Радивоја Крчмар, извршни директор за правне и опште послове Игор Марчетић и референт за израду текста гаранција Драгана Пузић, одржали су састанак у Хрватској агенцији за мало господарство, иновације и инвестиције – ХАМАГ-БИЦРО, с представницима Управе ове институције.

Састанак је уприличен ради размјене искустава и проширења сарадње између наше двије институције.

Као примјер успјешне праксе подстицања предузетника почетника, колеге из ХАМАГ-БИЦРО представиле су нам свој јамствени програм ЕУ почетник и Писмо намјере као темељни инструмент подстицања ризичнијих старт-уп пројеката у Републици Хрватској. Ради се о унапријед изданом јемству, тзв. пре-гуарантее, гдје ХАМАГ-БИЦРО анализира пословни план и издаје писмо намјере прије доласка предузетника у пословну банку. На тај начин ХАМАГ-БИЦРО увелико олакшава приступ финансирању предузетника почетника код пословних банака које учестало наводе проблеме недостатка инструмента осигурања као и недостатка финансијских показатеља.

Сматрамо да је ово изузетно добра пракса која би се могла примјенити и у Републици Српској.

Разговарали смо и о Европском инвестиционом фонду и о начинима аплицирања на њихове програме подршке развоју малих и средњих предузећа и пољопривреде.

Са ХАМАГ-БИЦРО смо остварили успјешну сарадњу, коју ћемо у наредном периоду само надограђивати и продубљивати.