Dana 26.02.2015. godine predstavnici Garantnog fonda Republike Srpske, direktor Radivoja Krčmar, izvršni direktor za pravne i opšte poslove Igor Marčetić i referent za izradu teksta garancija Dragana Puzić, održali su sastanak u Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo, inovacije i investicije – HAMAG-BICRO, s predstavnicima Uprave ove institucije.

Sastanak je upriličen radi razmjene iskustava i proširenja saradnje između naše dvije institucije.

Kao primjer uspješne prakse podsticanja preduzetnika početnika, kolege iz HAMAG-BICRO predstavile su nam svoj jamstveni program EU početnik i Pismo namjere kao temeljni instrument podsticanja rizičnijih start-up projekata u Republici Hrvatskoj. Radi se o unaprijed izdanom jemstvu, tzv. pre-guarantee, gdje HAMAG-BICRO analizira poslovni plan i izdaje pismo namjere prije dolaska preduzetnika u poslovnu banku. Na taj način HAMAG-BICRO uveliko olakšava pristup finansiranju preduzetnika početnika kod poslovnih banaka koje učestalo navode probleme nedostatka instrumenta osiguranja kao i nedostatka finansijskih pokazatelja.

Smatramo da je ovo izuzetno dobra praksa koja bi se mogla primjeniti i u Republici Srpskoj.

Razgovarali smo i o Evropskom investicionom fondu i o načinima apliciranja na njihove programe podrške razvoju malih i srednjih preduzeća i poljoprivrede.

Sa HAMAG-BICRO smo ostvarili uspješnu saradnju, koju ćemo u narednom periodu samo nadograđivati i produbljivati.