Predstavnici Garancijskog fonda AP Vojvodine i Slovenskog fonda za razvoj preduzetništva su dana 25.11.2016. godine posjetili Garantni fond Republike Srpske. Ovaj susret je organizovan na inicijativu Garantnog fonda RS radi razmjene informacija, iskustava i pozitivnih praksi u poslovanju.

Ispred Slovenskog fonda za razvoj preduzetništva, sastanku je prisustvovala Maja Tomanič Vidovič, direktorica Fonda, dok su predstavnici Garancijskog fonda Vojvodine bili Đorđe Raković, direktor, te Nenad Miljuš i Marijana Maksimović, pomoćnici direktora.

Sastanak je otvorio gospodin Radivoja Krčmar, direktor Garantnog fonda RS, pri čemu je izrazio zahvalnost na posjeti i izrazio želju da ovakvi susreti postanu ustaljena praksa. Učesnici sastanka su predstavili svoj način poslovanja, kao i proizvode koji su dali pozitivne rezultate u prethodnom periodu. Za Garantne fondove Vojvodine i Republike Srpske su naročito značajne informacije u vezi sa korištenjem sredstava predpristupnih fondova Evropske unije, koja su u početnim godinama razvoja znatno olakšala poslovanje Slovenskog fonda.

Sva tri fonda su članovi Evropske asocijacije garantnih institucija (AECM) koja okuplja 41 garantnu instituciju iz Evrope, kao i nekoliko neevropskih zemalja. Učesnici ovog susreta su se složili da je potrebno organizovati seminare AECM-a na nivou regiona, gdje članovi imaju više zajedničkih tema i posluju u sličnim uslovima tržišta, a ne na nivou cijele asocijacije kao što je sada slučaj. Učesnici skupa su se usaglasili da će ovu inicijativu uputiti AECM-u u što skorije vrijeme.

Opšti zaključak ovog susreta je da postoji potreba za stalnom komunikacijom i razmjenom iskustava kako bi se unaprijedilo poslovanje i ostvarili pozitivni rezultati u radu.