Dana 02.10.2015. godine, na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci je po drugi put održana naučno-stručna konferencija „Inovacije i preduzetništvo – pokretači razvoja i zapošljavanja“ u organizaciji Ekonomskog fakulteta Banja Luka i Privredne komore Republike Srpske. Ispred Garantnog fonda Republike Srpske, konferenciji su prisustvovali Vojislav Blagojević, Gordana Milašinović i Radana Lukić.DSC05189

Konferencija je imala međunarodni karakter, sa učešćem predavača iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, te Sjedinjenih Američkih Država. Domaći učesnici su bili predstavnici akademske zajednice, privrede, vlade i drugih relevantnih organizacija i institucija. Glavne tematske cjeline konferencije su: aktuelna ekonomsko-tehnološka kretanja, privlačenje stranih investicija, priprema većih investicionih projekata, novo radno zakonodavstvo, korištenje sredstava EU fondova, usklađivanje obrazovanja sa potrebama privrede, novi oblici zapošljavanja i drugo.

Generalni zaključak konferencije je da se naučne institucije, privrednici i državni organi moraju aktivirati i jačati međusobnu saradnju u sferi inovativnog razvoja i preduzetništva, kako bi se ubrzao privredni razvoj i otvorila nova radna mjesta.