Представнице Гарантног фонда Републике Српске а.д. Бања Лука су присуствовале Инфо дану о ЕУ програму „COSME“, који је дана 30.06.2016. године одржан у Дому омладине у Бањалуци у организацији Градске развојна агенције Бања Лука, Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа (РАРС) и Министарства за економске односе и регионалну сарадњу РС.

Представници поменутих институција су представили  могућности које ЕУ програм „COSME“ и Европска мрежа предузетништва пружају малим и средњим предузећима из Републике Српске. Догађају је присуствовало 40 представника предузећа и институција. Весна Мариковић Војводић из Градске развојне агенције је подсјетила да је догађај oганизован у свјетлу потписивања споразума о приступу Босне и Херцеговине програму „COSME“. Обзиром на значајне могућности које програм пружа предузећима из Републике Српске, најавила је и реализацију већег броја сличних информативних дана у наредном периоду, у којима ће потенцијални корисници моћи да се упознају са истим. Активности предвиђене програмом „COSME“ презентовали су представници Министарства за економске односе и регионалну сарадњу, Дарко Телић и Богдан Вицановић.

IMG_0746

Поред општих информација о програму, присутне су информисали о специфичним циљевима програма, процесу регистрације и аплицирања на расположиве позиве за пројекте. Истакнуто је да је преко 60% од 2,3 милијарди евра којима програм располаже, намијењено превазилажењу проблема са приступом финансијама за мала и средња предузећа (МСП), и то кроз инструменте за кредитне гаранције и власнички капитал, који ће бити реализовани посредством финансијских инситуција, те додатно 21,5 % за приступ тржиштима.Телић је рекао да програм осим МСП, пажњу додатно посвећује и специфичим категоријама предузетника, попут жена, младих, мањина, занатлија, микро предузећа и самосталних професионалаца, те да подржава и развој туризама и еколошко пословање. Потенцијални апликанти требају да воде рачуна да се од учесника очекује да имају одговарајући организациони, управљачки и финансијски капацитет као и обезбијеђен дио средстава за реализацију пројекта, навео је Вицановић.

Обзиром да програм „COSME“ подржава МСП и кроз активности побољшања приступа тржиштима унутар Европске уније и глобално, Бојан Ћудић из Републичке развојне агенције за мала и средња предузећа, је представио рад Европске мреже предузетништва, као механизам програма којим се то постиже. Осим представљања алата мреже за успостављање посовне сарадње са предузећима из иностранства и савјетодавних услуга за јачање иновационих и извозних капацитета наших предузећа, Ћудић је представио и успјешне примјере предузећа из Републике Српске који су већ остварили добре резултате захваљујући услугама Европске мреже предузетништва из Републике Српске.