U organizaciji Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, u Banji Vrućici u Tesliću je održana Konferencija o banjskom i zdravstvenom turizmu. Pored predstavnika Ministarstva i Garantnog fonda RS, Konferenciji su prisustvovali i predstavnici banjskih centara Republike Srpske i Srbije, te predstavnici turističkih organizacija i lokalnih zajednica.

2

Konferenciju je otvorio savjetnik ministra, gospodin Aleksandar Đurić, i ukazao na veliki značaj razvoja banjskog i zdravstvenog turizma za Republiku Srpsku. Stručnjaci iz Srpske i zemalja regiona su predstavili postojeće stanje i probleme sa kojim se suočava ovaj sektor, te mogućnosti unapređenja i intenzivnije promocije u ovoj oblasti.

Na skupu se govorilo o različitim temama iz oblasti banjskog i lječilišnog turizma: balneoklimatologija u službi zdravlja, zdravstveni i velnes turizam, ljudski resursi u banjskom turizmu kao faktor razvoja, klimatsko liječenje bolesnika od astme, te promocija banjskih potencijala.

3

Zaključak Konferencije je da je potrebno unaprijediti usluge u zdravstvenim centrima, kompletirati ponudu u zdravstvenom turizmu, kreirati integralne turističke proizvode sa banjama u okruženju, te unaprijediti promociju zdravstvenog turizma u Republici Srpskoj.