Dana 14.06.2018. Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, u saradnji sa Projektom GIZ EU ProLocal i Privrednom komorom Republike Srpske organizovalo je radionicu na temu Finansiranje malih i srednjih preduzeća“.

Radionici su prisustvovali predstavnici  republičkih institucija, opštinskih razvojnih agencija i finansijskih institucija koji kroz svoje programe rada podržavaju razvoj i finansiranje MSP-a i predtavnika MSP-a .

GIZ podržava institucije Republike Srpske u procesu izvještavanja ali i primjeni principa Evropskog akta za MSP (SBA- Small Business Act). SBA je evropski dokument, koji omogućava zemljama potpisnicima da pomažu MSP i sistematično prate, ocjenjuju i upoređuju napredak u ostvarivanju osnovnih principa definisanih ovim dokumentom. S tim u vezi, ovaj projekat omogućio je edukaciju malih i srednjih preduzeća, zainteresovanih institucija i organizacija u čijoj nadležnosti je podrška MSP u oblasti finansija.

Radionica je bila organizovana u vidu prezentacije, koju je održao g-in Srećko Bogunović- direktor društva za liderstvo i razvoj EDA d.o.o., te interaktvne diskusije svih učesnika.

Zaključci radionice, u vidu smjernica, bili su da je potrebno u narednom periodu :

  1. Korigovati strategije i politike ,
  2. Profilisati institucije,
  3. Kreirati posebne fondove uz donatorsku podršku,
  4. Dalje razvijati garantne i garantno-kreditne šeme,
  5. Proširiti osnovu nebankarskog finasniranja, uvesti flesibilan pravni okvir za faktoring,poboljšati okruženje za lizing poslove,
  6. Organizovati program „finansijske pismenosti“.