Tokom prethodne sedmice, održani su „Info dani IRB-a“ u Banjaluci, Doboju, Prijedoru i Mrkonjić Gradu. Povod za održavanje „Info dana“ je prezentovanje izmjena u uslovima kreditiranja iz sredstava IRB-a. Učesnik ovih skupova je bio i Garantni fond RS, čiji su predstavnici prezentovali rad i poslovanje Fonda. Skupovima su prisustvovali predstavnici Područnih privrednih komora, bankarskog sektora, te privrednici iz navedenih gradova, odnosno opština.

IRB je prezentovao sledeće izmjene u uslovima kreditiranja:

– smanjenje kamatne stope za preduzeća za 0,7%

– smanjenje kamatne stope za mlade preduzetnike za 0,3%

– skraćenje procedure odobravanja kredita većih od 500.000 KM

Predstavnici IRB-a su naglasili da se kamatna stopa na kredite iz njihovih sredstava trenutno kreće u rasponu 3,5-4,7% i da su kreditne linije koje su ranije bile dostupne samo u istočnom dijelu, sada dostupne u cijeloj RS.

Što se tiče Garantnog fonda, prezentovane su postojeće garantno-kreditne linije, važeće stope premije za rizik i načini dolaska do garancije. Predstavnici Fonda su iskoristili priliku da podijele promotivne materijale i pozovu prisutne da se obrate Fondu u slučaju nedostatka kolaterala.

Za vrijeme diskusije, privrednici su imali priliku da postavljaju pitanja, podijele svoja iskustva koja se tiču dosadašnje saradnje sa IRB-om i iznesu mišljenje o prezentovanim izmjenama.

Tokom narednog mjeseca, „Info dani“ će biti održani u Brčkom, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Foči i Trebinju, a tačni termini će biti naknadno definisani.

[nggallery id=9]