Dana 27.11.2023. godine, Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, gospodin Savo Minić , i vršilac dužnosti direktora Garantnog fonda Republike Srpske, gospodin Neven Bućan, održali su sastanak na kojem su razmatrane mogućnosti kreditiranja poljoprivrednih proizvođača uz garanciju Garantnog fonda.

U svjetlu prethodno održanih konsultacija sa predstavnicima IFAD-a i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede,  Garantni fond Republike Srpske je osmislio i predložio nove inovativne vidove saradnje, a sve u skladu sa Zakonom o Garantnom fondu i direktivama IFAD 13.

Kako je i navedeno u stavu direktive broj 47. IFAD 13 će istražiti nove načine finansiranja i mobilizacije sredstava u cilju uvećavanja i što većeg multipliciranja sredstava, što može da ostvari kroz garantne fondove.

Iz tog razloga, Garantni fond Republike Srpske je predložio uspostavljanje garantne linije kojom bi se podržalo kreditiranje malih poljoprivrednih proizvođača, a za koju bi IFAD dao Garantnom fondu kontra-garanciju. Uz kontra-garanciju Garantni fond bi mogao da garancijom obezbjeđuje i do 70% kredita, čime bi se rizik kod banaka značajno smanjio, a spremnost za kreditiranje povećala. Ovakva linija bi mogla odmah da se uvede, obzirom da Garantni fond posjeduje svo neophodno znanje, iskustvo i tehničke mogućnosti.

Koliki je multiplikator kod ovakvog vida finansiranja govori činjenica da bi uz 1 milion KM IFAD kontra-garancije, Garantni fond mogao garantovati i do 5 miliona KM kredita poljoprivrednim proizvođačima.

Podršku prijedlozima Garantnog fonda pružio je i Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ,gospodin Savo Minić , i izrazio spremnost ovog ministarstva za proširenje saradnje sa Garantnim fondom Republike Srpske i IFAD-om, predlažući održavanje obimnog sastanka i konsultacija sa pomoćnicima ministra iz raznih resora poljoprivrede, te sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika, nakon čega bi se kreirale adekvatne garantno- kreditne linije za pomoć u prevazilaženju aktuelnih problema sa kojim se poljoprivredni proizvođači suočavaju.