U prostorijama Garantnog fonda Republike Srpske a.d. Banja Luka danas je potpisan Ugovor o garantovanju kreditnog portfelja između Garantnog fonda Republike Srpske a.d. Banja Luka i MKD „Taurus“ d.o.o. Banja Luka u iznosu od 500.000,00 KM.

Krediti MKD Taurus d.o.o. Banja Luka, uz garanciju Garantnog fonda Republike Srpske, namijenjeni su preduzećima, samostalnim privrednicima i poljoprivrednim gazdinstvima koji su registrovani na području Republike Srpske. Garantni fond RS garantuje 50% iznosa glavnice pojedinačnog kredita kojeg plasira MKD.

„Ono što je bitno za naše privrednike jeste to da je ovim putem značajno olakšana procedura apliciranja i ujedno odobravanja kredita u onim slučajevima kada je potreban i Garantni fond kao dodatni instrument obezbjeđenja, a što u suštini znači da bi privrednik trebao na lakši način doći do kredita.“- izjavio  je v.d. direktora  Fonda Neven Bućan.  

„Htio bih da naglasim da je GFRS uvođenjem opcije garantovanja kreditnog portfelja otklonio potrebu dvostrukog odobravanja kredita kod MKD, a onda garancije kod GFRS, te zalaganje kolaterala i kod MKD i kod GFRS. Proces odobravanja kredita je ubrzan, a takođe su smanjeni troškovi za privrednike koji uzimaju kredit.

Fond je prepustio odobravanje kredita MKD, dok je MKD dužna iste da uvrsti u garantovani portfelj, prema ugovorom definisanim kriterijumima i o tome izvjesti Fond. Takođe, same troškove garancije u ovom slučaju plaća MKD, tako da klijent ima samo obavezu vraćanja kredita MKD.“ – naveo je Bućan.

Ciljna grupa klijenata koji se mogu obratiti MKD za kredit iz ovih sredstava jesu:

– Mikro preduzeća, poljoprivredna gazdinstva i preduzetnici sa maksimalnim iznosom kredita, po jednom klijentu do 50.000,00 KM;

Krediti mogu imati različite namjene, od finansiranja održavanja likvidnosti, ulaganja u obrtna sredstva, te investiranja u osnovna sredstva.

Osim garancije koja olakšava pristup izvorima finansiranja, privrednici imaju mogućnost korištenja i posebnog benefita u vidu grace perioda, sve u zavisnosti od namjene finansiranja.

„Ovo je značajan ugovor, jer je MKD „Taurus“ d.o.o. Banja Luka prvo mikrokreditno društvo sa kojim potpisujemo ugovor o garantovanju kreditnog portfelja. Nadam se da će se i ostala MKD odlučiti za ovaj vid saradnje sa Garantnim fondom Republike Srpske, odnosno da će pristupiti ovakvoj vrsti dosta pojednostavljene saradnje. GFRS je na ovaj način, izuzimajući redovno izdavanje garancija i Covid program, potpisao 135,5 miliona KM garantovanog kreditnog portfelja.“ – zaključuje Bućan.