„Potpisivanjem Ugovora o garantovanju portfelja kredita u 2023. godini počinjemo saradnju sa Sparkasse bankom. Na ovaj način ćemo doprinijeti da banka jednostavnije, brže i po povoljnijim uslovima odobrava kredite privrednicima, jer rizik povrata sredstava dijeli sa Garantnim fondom“ – izjavio  je v.d. direktor-a  Fonda Neven Bućan.  

Garantni fond je u pošloj i tokom ove godine imao značajan doprinos u stvaranju povoljnijih uslova bankama za plasman kreditnih sredstava koja su bila neophodna privrednicima za održavanje kontinuiteta i rasta poslovanja.

„Smatramo da ćemo našu saradnju u narednim godinama proširivati, kako bismo stvorili povoljniji ambijent na finansijskom tržištu,  te jaču institucionalnu podršku za rast i razvoj privrede“ – istakao je Bućan.

Sparkasse banka je u prethodnom periodu pokazala visok stepen odgovornosti i profesionalnosti u radu, te kontinuiranim praćenjem potreba privrednih subjekata i  unapređenjem  modela finansiranja dala svoj doprinos razvoju finansijkog tržišta.

Profesionalan pristup te izgrađeno povjerenje, kao jedan od najznačajnih preduslova za rad u finansijskom sektoru, bilo je preduslov i za potpisivanje jednog ovakvog ugovora.

Na ovaj način, omogućavamo banci da u jednom segmentu finasniranja, sama odlučuje kojim klijentima je potreban dodatan kolateral u vidu garancije Fonda, te da u skladu sa definisanim kriterijima te kredite dodatno osigura garancijama Fonda. Ovim načinom poslovanja banka postaje brža u rješavanju zahtjeva za finansiranje, smanjuje rizik povrata kredita i dodatno, na indirektan način, pokazuje odgovornost prema štedišama, jer ugovaranjem garancija za plasmane stvara i veću sigurnost povrata plasiranih kredita.

Ciljna grupa klijenata koji se mogu obratiti banci za kredit iz ovih sredstava jesu:

– Mikro preduzeća, poljoprivredna gazdinstva i preduzetnici sa maksimalnim iznosom kredita, po jednom klijentu do 250.000,00 KM;

– Mala preduzeća sa maksimalnim iznosom kredita, po jednom klijentu do 500.000,00 KM; 

– Srednja  i velika preduzeća sa maksimalnim iznosom kredita, po jednom klijentu do 1.000.000,00 KM.

 „Ovo je do sada peta banka sa kojom je potpisan ovaj inovativan ugovor o garantovanju portfelja. Nadam se da će se i ostale banke odlučiti za ovaj vid saradnje sa Garantnim fondom Republike Srpske, odnosno da će pristupiti ovakvoj vrsti dosta pojednostavljene saradnje. Garantni fond Republike Srpske je na ovaj način, izuzimajući redovno izdavanje garancija i COVID program, potpisao ugovore u iznosu 125 miliona KM garantovanog kreditnog portfelja“- zaključuje Bućan.