U prostorijama Fondacije za razvoj Grada Prijedora danas je potpisan Ugovor o garantovanju kreditnog portfelja između Garantnog fonda Republike Srpske a.d. Banja Luka,  Fondacije za razvoj Grada Prijedora i PROCREDIT BANK d.d. Sarajevo u iznosu od 5.000.000,00 KM. Ovo je prvi Ugovor ovakve vrste potpisan u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, kojim je ugovorena saradnja između jedne lokalne zajednice, Garantnog fonda Republike Srpske i PROCREDIT BANK d.d. Sarajevo.

Krediti PROCREDIT BANK d.d. Sarajevo, uz garanciju Garantnog fonda Republike Srpske i Fondacije za razvoj Grada Prijedora, namijenjeni su preduzećima, samostalnim privrednicima i poljoprivrednim gazdinstvima koji su registrovani na području Republike Srpske. Garantni fond RS garantuje do 50% iznosa glavnice, a Fondacija do 30% iznosa glavnice pojedinačnog kredita kojeg plasira Banka.

„Ono što je bitno za naše privrednike jeste to da je ovim putem značajno olakšana procedura apliciranja i ujedno odobravanja kredita u onim slučajevima kada je potreban dodatni instrument obezbjeđenja, gdje se pored Garantnog fonda uključuje i Fondacija sa dodatnom garancijom, a što u suštini znači da bi privrednik trebao na lakši način doći do kredita.“- izjavio  je v.d. direktora  Fonda Neven Bućan.  

„Htio bih da naglasim da je GFRS uvođenjem opcije garantovanja kreditnog portfelja otklonio potrebu dvostrukog odobravanja kredita kod Banke, a onda garancije kod GFRS, te zalaganje kolaterala i kod Banke i kod GFRS. Proces odobravanja kredita je ubrzan, a takođe su smanjeni troškovi za privrednike koji uzimaju kredit.

Fond je prepustio odobravanje kredita Banci, dok je Banka dužna iste da uvrsti u garantovani portfelj, prema ugovorom definisanim kriterijumima i o tome izvjesti Fond. Takođe, same troškove garancije u ovom slučaju plaća Banka, tako da klijent ima samo obavezu vraćanja kredita Banci.“ – naveo je Bućan.

Ciljna grupa klijenata koji se mogu obratiti Banci za kredit iz ovih sredstava jesu:

– Mikro preduzeća, poljoprivredna gazdinstva i preduzetnici sa maksimalnim iznosom kredita, po jednom klijentu do 70.000,00 KM i

-Mala, srednja i velika preduzeća sa maksimalnim iznosom kredita, po jednom klijentu do 100.000,00 KM.

Krediti mogu imati različite namjene, od finansiranja održavanja likvidnosti, ulaganja u obrtna sredstva, te investiranja u osnovna sredstva.

Osim garancije koja olakšava pristup izvorima finansiranja, privrednici imaju mogućnost korištenja i posebnog benefita u vidu grace perioda, sve u zavisnosti od namjene finansiranja.

„Ovo je značajan ugovor, jer je ovo prvi ugovor ovakve vrste, koji potpisujemo između GFRS, Banke i Fondacije o garantovanju kreditnog portfelja. Nadam se da će se i ostali Fondovi za razvoj gradova i opština u Republici Srpskoj odlučiti za sklapanje ovakve vrste ugovora i ovakav vid saradnje sa Garantnim fondom Republike Srpske za olakšavanje pristupa izvorima finansiranja za privredne subjekte na području njihovih gradova i opština. GFRS je na ovaj način, izuzimajući redovno izdavanje garancija i Covid program, potpisao 155,5 miliona KM garantovanog kreditnog portfelja.“ – zaključuje Bućan.