U prostorijama Garantnog fonda Republike Srpske a.d. Banja Luka, dana 03.11.2023. godine održan je sastanak predstavnika Garantnog fonda sa koordinatorom IFAD (Međunarodni fond za agrarni razvoj)  programa u Bosni i Hercegovini i predstavnikom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srpske. Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede realizuje projekte Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (skr. IFAD) i sa tom međunarodnom organizacijom održava dugogodišnje partnerske odnose.
   Da bi se obnovila saradnja u budućem periodu i otvorile nove mogućnosti za saradnju – uključujući finansiranje mjera za adaptaciju na klimatske promjene i uvrštavanje na listu korisnika zemalja u novom ciklusu finansiranja IFAD-13, neophodno je pripremiti dokument o planu djelovanja IFAD u BiH. U tom kontekstu na sastanku se razgovaralo o ulozi Garantnog fonda i pravcima saradnje između IFAD-a i Garantnog fonda u narednom periodu, pri čemu je Garantni fond ponudio neke inovativne vidove saradnje, a sve u skladu sa direktivama IFAD-13.

Predstavnici Garantnog fonda su informisali prisutne o garantnim linijama GFRS koje su namijenjene upravo za realizaciju Projekta razvoja ruralnog poslovanja. Garantni fond RS je prepoznao značaj i potencijalne koristi od ovog Projekta, te su stvorili uslove da poljoprivrednici uz garanciju još lakše mogu doći do povoljnih kreditnih sredstava.

   Nakon pojašnjenja načina na koji predstavnici Garantnog fonda RS vide ulogu Fonda u realizaciji IFAD projekta zaključeno je da su sve aktivnosti koje je Fond do sada preduzeo u skladu sa osnovnim principima realizacije IFAD projekta na području RS, te da postoje realne osnove da se Garantni fond RS svrsta u aktivnog i značajnog sudionika u realizaciji ovog projekta i u narednom periodu.