Надлежне институције у Републици Српској благовремено су препознале потребу за увођењем интервентних мјера, што се посебно показало ефикасним у очувању радних мјеста, рекао је Борко Ђурић, предсједник Привредне коморе Републике Српске за Бањалука.нет.

Он је коментаришући мјере подршке привреди Владе Републике Српске истакао да код привредних субјеката који су у највећој мјери погођени утицајем пандемије вируса корона било потпуно нереално очекивати опоравак без помоћи надлежних институција и подсјетио да је привреда Републике Српске у 2019. години имала значајан пад активности у односу на 2018. годину.

Ђурић је истакао да је у склопу сета средњорочних мјера, у циљу подршке бржем опоравку привреде и ублажавању штетних посљедица пандемије, фомиран Гарантни програм, како би се омогућио бржи и флексибилнији приступ финансијским средствима уз гаранцију Републике Српске.

Прошле седмице Одлуком о измјенама правног оквира Гарантног програма Републике Српске, промијењене су поједине ставке у овом програму с циљем боље искориштености кредитног потенцијала и већег обухвата циљне групе клијената.

Ипак, и поред свих погодности које нуди Гарантни програм, велики број привредника, суочених са проблемима у пословању проузрокованим ширењем вируса корона, и даље није спреман на нова кредитна задужења, јер очекују директну, грантовску помоћ. Очекује се да ће улога Гарантног програма посебно доћи до изражаја у наредном периоду, када се утицај короне на пословање смањи, а привредницима новац буде потребан за нова улагања.

Најважнија предност је да Република Српска, посредством Гарантног фонда, гарантује предузећима за 70 одсто сваког појединачног кредита, не само за обртни капитал, већ и за технолошко унапређење, како би био олакшан наставак пословања у условима пандемије.

Цијели интервју можете прочитати на следећем линку: https://komorars.ba/predsjednik-duric-za-banjaluk-net-garantni-program-privrednicima-omogucio-brzi-i-fleksibilniji-pristup-finansijskim-sredstvima/